През първата половина от следващите седем дни се очаква краткотрайна, положителна, промяна в агрометеорологичните условия. Това сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
„Честите, на много места в страната, интензивни валежи през първото десетдневие на юли нарушиха хода на полските работи, възпрепятстваха жътвата на пшеницата. В част от Североизточна и Централна  България (Враца – 85 l/m², Монтана – 84 l/m², Лом – 118 l/m², Кнежа – 81 l/m², Плевен – 77 l/m², Ловеч – 88 l/m², В.Търново – 120 l/m²), Софийското поле (София – 1l8 l/m²) и в южните райони (Кърджали, Карнобат), количеството на падналите валежи надвиши месечната норма. В отделни полета е констатирано полягане, преовлажнение на пшеничните посеви и покълване на зърното в класовете“, посочват експертите. 
 
Прогнозираните валежи през втората половина от следващата седмица допълнително ще забавят жътвата на пшеницата, което ще доведе до влошаване качеството на неприбраната зърнена реколта, смятат агрометеоролозите. 
До края на второто десетдневие на месеца развитието на пролетните култури ще протича при температури близки до климатичните норми. 
 
 
„При слънчогледа ще се осъществява цъфтеж, оплождане и наливане на семената. При царевицата, в зависимост от ранозрелостта и, ще се наблюдават различни фази – от изметляване при късните хибриди до фаза млечна зрелост при ранните хибриди царевица на места в Дунавската равнина (агростанция Бъзовец) и в южните райони (агростанция Пловдив). При соята ще протича масово образуване на бобове (агростанция Павликени), при памука - фаза цъфтеж“, се казва в прогнозата. 
 
Влажното време и падналите градушки повишиха риска за разпространение и развитие на редица гъбни болести: картофена мана и алтернария по доматите; сиво гниене по ранните десертни сортове грозде, мана по прирастта на лозите, късно кафяво гниене и струпясване по овошките.
 
Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в началото на периода.  Препоръчва се употребата на фунгициди със системно действие, с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите, посочват специалистите.