През първите десет дни на април агрометеоролозите очакват подобрение и дори ще се създаде възможност за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия.  
 
 
„Валежите през март, надвишили на много места в страната два пъти месечните норми (Видин - 135 l/m², Враца - 112 l/m², Лом - 119 l/m², Кнежа - 104 l/m², Свищов - 104 l/m², Шумен - 101 l/m², Драгоман - 105 l/m², Благоевград - 102 l/m², Хасково - 104 l/m², Кърджали - 114 l/m², Елхово - 122 l/m², Сливен - 103 l/m², Карнобат - 118 l/m²), доведоха до преовлажнение на почвата в 50 и 100 cm слой и сериозни закъснения при провеждане на предсеитбените обработки и сеитбата на ранните и средноранните пролетни култури. Поради тези причини в Южна България са пропуснати агротехническите срокове, които са през втората половина на март, при сеитбата на слънчогледа“, сочи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
За Северна България тези срокове са през първото десетдневие на април, уточняват експертите, като добавят, че през първите 10 дни на месеца се очакват наднормени температури, които ще ускорят вегетацията на есенните посеви. През този период голяма част от пшеницатa и ечемик в полските райони ще встъпят във фаза вретенене. При рапицата ще се наблюдава фаза бутонизация.
 
 
„През повечето дни от второто и третото десетдневие развитието на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове, при температури близки до климатичните норми. През втората половина на април при рапицата ще протича фаза цъфтеж. През третото десетдневие пшеницата и ечемика, вретенили най-рано, в средата на март (Пловдив, Пазарджик), ще встъпят във фаза изкласяване, а на места в южните райони при посевите ще се наблюдава и фаза цъфтеж“, вещаят агрометеоролозите. 
 
Очакваните валежи през април, около нормата за месеца, ще поддържат почвените влагозапаси в оптимални граници за вегетацията на есенните посеви и засетите пролетни култури.
 
Важно: През месеца има повишена вероятност за образуване на слани, като най-вероятно е това да се случи през второто десетдневие. 
 
В края на второто и началото на третото десетдневие в полските райони, температурите на почвата в 10 cm слой ще бъдат с подходящи стойности за сеитбата на царевица за зърното, а в края на месеца - и за топлолюбивите пролетни култури (памук, фасул, фъстъци, дини, пъпеши).
 
През април високата атмосферна влажност и честите превалявания ще поддържат добри условия за развитието на редица гъбни болести - септориози по зимните житни култури; при овошките - ранно кафяво гниене, струпясване, сачмянка. По-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има през повечето дни от първото, в началото и в края на второто десетдневие, прогнозират агрометеоролозите.