През изминалата седмица агрометеорологичните условия се определяха от температури около и над климатичните норми и продължаващо отсъствие на валежи, което беше ограничаващо за развитието на есенните посеви в условията на задълбочаваща се почвена суша. 
 
 
През следващите седем дни ще настъпи постепенно нормализиране на агрометеорологичните условия, което ще се изразява с понижение на температурите, но без критични минимални стойности за земеделските култури, се казва в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ. 
 
Средните температури ще са около биологичния минимум, необходим за развитието на зимните житни култури. 
 
„При пшеницата ще се наблюдават фазите начало на поникване (Николаево, Бъзовец, Търговище, Карнобат), трети лист (Новачене, Царев брод, Долни чифлик, Главиница, Силистра, Сливен), начало на братене (Павликени). При рапицата ще се наблюдават фазите листообразуване (3-5 лист, агростанция Пловдив), начало на розетка (Новачене)“, се казва в прогнозата.
 
 
В края на седмицата очакваните валежи от дъжд и сняг ще предизвикат подобрение във водния статус на горните почвени слоеве. Това ще благоприятства провеждането на сезонните почвообработки на местата, където все още не са проведени и сеитбата на есенните култури не е приключила поради трайната суша. Агрометеорологичните условия, макар и не най-добри, ще са подходящи за бързо приключване на тези дейности. 
 
Сеитбата в края на ноември е много рискова, поради невъзможността на посевите да достигнат такава фаза от развитието си, при която биха презимували успешно.
 
В началото на седмицата условията ще са подходящи за работа на полето и прибиране на късната зеленчукова реколта от главесто зеле и моркови, добавят специалистите.