През тази седмица агрометеорологичните условия в страната ще продължат да се определят от нестабилно време с чести превалявания. Това ще продължи да затруднява жътвата. Това гласи прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
 
„Забавеното прибиране на зърнената реколта поради неблагоприятните метеорологични и агрометеорологични условия са причина и за влошеното качество на зърното.
В условията на повишена атмосферна и почвена влажност и относително близки до нормата температурни условия ще поддържат висока вероятността за развитие и разпространение на гъбни болести по земеделските култури“, анализират експертите. 
 
При царевицата ще протичат фазите изсвиляване, потъмняване на свилата при средноранните и късни хибриди и млечна зрелост при ранните хибриди. При посевите със слънчоглед, засети в агротеническите срокове а ще се осъществява наливане на семената, а при по-късно засетите – цъфтеж и оплождане, се казва в прогнозата. 
 
При зеленчуковите култури остава риска от заразяване с мана по пипера, картофена мана и кафяви листни петна по доматите. 
През по-голямата част от периода няма да има подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания, поради очакваните превалявания. При първа възможност е наложително да се извършат третирания с фунгициди с лечебно действие, посочват специалистите.