През изминалата седмица преобладаваше сухо и топло време, което увеличи потреблението на вода за земеделските култури и изразходването на водните запаси в почвите, които достигнаха стойности под долната граница на оптимално овлажнение в коренообитаемия почвен слой. 
 
 
През следващата седмица се очаква подобно време, което ще поддържа ускорено развитието на земеделските култури, посочват в седмичната си прогноза агрометеоролозите от НИМХ при БАН. 
 
При зеленчуковите култури (пипер, домати, зеле и тиквички) е добре да се извършват поливки и подхранване с азотни минерални торове или размит оборски тор. Доматите и пипера ще са в активно плододаване, извършват се редовни беритби. Времето ще бъде подходящо за провеждане на растително защитни дейности, като се съобразяват с прибирането на продукцията, посочват експертите. 
 
 
При царевицата, в зависимост от раннозрелостта на хибридите, ще протичат фазите наливане на зърното, преход от млечна към восъчна зрялост и восъчна зрялост. При слънчогледа ще се наблюдава фаза узряване. При овощните видове (праскова, слива, ябълка) ще протича узряване на плодовете и беритба на плодовете.
 
През периода агрометеорологичните условия ще са подходящи за третиране на лозята и зеленчуковите култури със системни фунгициди срещу брашнеста мана при наличие на признаци за поява болестта, прогнозират специалистите.