През януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури под климатичните норми, които ще поддържат в покой есенните посеви и трайните насаждения.

 

Годината през погледа на Фермер.БГ

 

Голяма част от посевите с пшеница и ечемик ще зимуват във фазите трети лист и братене, се казва в прогнозата на Дукена Жолева, агрометеоролог в НИМХ-БАН. 

Изключения ще се наблюдават при късно засетите, през втората половина на ноември, зимни житни култури, които прекратиха вегетацията си във фаза поникване и начален стадий на листообразуване. Те са неукрепнали, недобре закалени и ще бъдат най-уязвими от въздействието на ниските януарски температури.
 
През месеца прогнозираните минималните температури, на места до минус 12°С, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще бъдат критични за зимните житни култури, неуспели да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация. 
 
Тези стойности ще застрашават от измръзване и изостаналите в развитието си посеви със зимна рапица, които вследствие есенното засушаване не формираха розетка (от 7-8 листа) – фаза, в която растенията са с повишена студоустойчивост. 
 
 
През краткотрайните относително по-топли периоди от месеца, когато се прогнозират максимални температури до 10-15°С,  в южните райони част от зимните житни култури ще преминат от дълбок в относителен покой, но възобновяване на вегетационните процеси при посевите е малко вероятно.
 
Очакваните валежи, близки до нормата за януари, ще увеличат  почвените влагозапасите в 50см. и 100см. слой. В началото на зимата на отделни места в Дунавската равнина и в част от южните райони нивото на влагозапасите в еднометровия почвен слой бе ниско за сезона, под 70% от пределната полска влагоемност (ППВ).