Август е месеца, в който започва подготовката на пчелните семейства за зазимяване. Тази подготвка започва с извършването на главиня есенен преглед. Целта е да се установи хранителните запаси на пчелните семейства, количеството на пчелите, възможностите за активно снасяне на пчелните майки – има ли свободни и подходящи за снасяне площи в питите от централната част на гнездата, да се поставят в краищата на гнездото питие със запълнени с мед и прашец килийки и новоизтрадени пити, в които не е отглеждано пило, и др. Въз основа на резултатите с прегледа започва и самата работа по подготовката на семействата.


Вниманието на пчеларя трябва да бъде насочено към увеличаване на количесвото на пчелите до зазимяването. Това се постига чрез активизиране на яйценосната дейност на пчелата майка. Пчелите трябва да са в активно работно състояние, като постоянно донасят, преработват и консервират храна в гнездото или пък преразпределят наличните запаси от мед в гнездото. Само тогава те отделят млечице, с което хранят обилно майката и тя може активно да снася. Много добре активизира снасянето на майката с цветен прашец под формата на медово-прашецова смес по 40-50 г дневно на кошер. Подбудителните подхранвания през месеца, трябва да се съчетават и с осигураването на необходимите зимни запаси . Ако на пчелните семейства е осигурен достатъчно мед, подхранването трябва да става с рядък сироп -0,5 захар на 1 л. Вода. Дават се и по-малки дози /само за активизирането на пчелите/. При недостиг та храна подхранването се дава пълна хранилка 600-700 г и на интервал от два дни. По този начин не само се поддържа активната дейност на пчелите, но те консервират част от преработения сироп като запасна храна-допълват запасите.


За да се отгледа повече пило през август, подхранването не трябва да води до силно ограничаване на площите за снасяне на яйца по питите. Много добри резултати се получават, когато в самото начало на подхранвнията /веднага след центрофугирането на слънчогледовия мед/ в центъра на гнездото се поставят 4-5 центрофугирвани кафяви пити. Колкото повече открито пило има в семействата през август, толкова по-лесно се поддържа активното снасяне на майката. Затова подбудителното подхранване не бива да се забавя. То трябва да започне преди майката да е спряла снасянето-в края на слънчогледовата, ливадната или друга по-късна паша.

Подбудителните подхранвания не бива да продължават по-късно от първата десетдневка на септември. Първите августовски подхранвания трябва да се използват и за профилактично даване на лечебни дози антибиотици /2-3 подхранвания/ срещу гнилецовите заболявания, като за всякоподхранване се използва различен антибиотик.
През август трябва да се подхранват подбудително и запасните майки, но с дози само за стимулиране на яйцеснасянето. При недостиг на мед зазимяването им трябва да се даде мед от редовните семейства, а не да се правят подхранвания с големи за количеството им пчели дози сироп. Това изтощава пчелите и те умират през зимата.


През този период се извършват вторите проверки за гнилецови заболявания. Поради намаляне на източниците на нектар през месеца работата в пчелина трябва да се извършва внимателно, за да не се допусне нападение между семействата. Всяка извадена пита трябва да се поставя веднага в преносимото сандъче, да се използват покривни платна пир прегледите, да не се държат продължително време отворени кошерите и т.н. При появата на първи признаци за възбуждане на пчелите и обикаляне около преглеждания кошер прегледът трябва да се преустанови за известно време, а след това да се започне от другия край на пчелина. Най-добре прегледите да се извършват по време на безпашие, особено през втората половина от лятото и през есента, да се работи сутрин рано и привечер.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Трябва да се внимава при центрофугирането на мед при липса на паша. Изцентрофугираните магазини и корпуси трябва да се връщат за подсушаване от пчелите само вечер, когато летежът е почти спрял и възбуждането на пчелите бързо намалява поради стъмването. През ноща питите се почистват от пчелите и те на сутринта са по-спокойни /но не бива да се преглеждат/. Добре трябва да бъдат уплатнени вратите и прозорците на помещенията, там където се центрофугира медът.

Вижте още:

Защита на пчелите от мравки

Какво е вароатоза при пчелите

С какво се хранят пчелите?