Ранното откриване на болести по животните е сред приоритетите за хранителната сигурност и биосигурността на животновъдните обекти. Стартираща компания в Полша е разработила технология, която се базира на термографията за откриване и ранно сигнализиране на заболявания в свиневъдни обекти.

Агроиновации: Умни сензори подпомагат производството на зеленчуци

Това беше един от примерите за стартъпи с агро-технологични решения, представени от експерта от EIT Food Юлия Боднар по време на двудневното събитие EIT Food Startup Awareness Event – първото по рода си събитие, специално посветено на стартъпите в хранително-вкусовата промишленост.

Форумът се проведе в началото на месец декември в София. Какво е ThermoEye и как работи технологията е темата на 130 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Технологията на ThermoЕye, разработена от стартъп компания в Полша, работи в четири основни направления – непрекъснато дистанционно наблюдение; откриване на първи симптоми на заболяване при повишаване на температурата; известяване и анализ на исторически данни.

ThermoEye е система, чрез която животновъдният стопанин, неговият ветеринар или селекционер могат да открият първите симптоми на болно животно. Повечето болести по свинете се отличават с промяна на температурата. Обикновено минават няколко часа между повишаването й и промяната в поведението. 

В стопанства с над 100 животни е почти невъзможно да се забележи такава промяна само в едно. В хода на заболяването метаболизмът на животните се променя. Първоначално те консумират еднакво количество фураж, но същевременно нарастването на теглото им е по-малко. Затова откриването на ранните симптоми е от съществено значение. 

Устройството ThermoEye се инсталира в общите помещения на свиневъдния обект. То измерва температурата на всяко прасе няколко пъти на ден, което позволява непрекъснато дистанционно управление на всички животни в свинефермата без човешки надзор. 

Методът се базира на термографията, за да се измерят температурните амплитуди. Във всяко устройство са вградени термографски камери, които след монтаж са насочени така, че от късо разстояние, обикновено на по-малко от един метър, да могат да се наблюдават животните. 

В момента, в който устройството открие повишена температура в дадено животно, то автоматично се маркира с боя. Автоматичното маркиране се извършва с помощта на пръскачка, която също е вградена в устройството ThermoEye. 

В същото време информация за мястото и часа на събитието се изпраща с есемес до животновъда или до ветеринарния лекар. Заедно с тази информация фермерът има достъп и до подробен анализ как се разпределя температурата на стадото във времето. Това позволява да се извършва по-прецизен производствен цикъл и същевременно гарантира висока биосигурност в животновъдния обект.

130 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на EIT Food и Тhermoeye и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg