Иновативни технически и икономически решения за веригата на доставки за кръгова икономика в селскостопанския сектор са във фокуса на проекта AgroCycle. Този проект, който се изпълнява от множество партньорски организации по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 248 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Продължаващият растеж на населението и потреблението движат глобалното търсене на храни, като селскостопанската дейност се увеличава, за да поддържа темпото. Европа има голям проблем със селскостопанските отпадъци, генерирайки около 700 милиона тона отпадъци годишно. 

Съществува спешна необходимост и огромна възможност за справяне с ефективното използване на селскостопански отпадъци, съпътстващи продукти и странични продукти за осигуряване на устойчиви вериги на доставки в селскостопанския и преработвателния сектор. Като такъв, европейският проект AgroCycle ще преобразува селскостопанските отпадъци с ниска стойност в продукти с висока добавена стойност, постигайки 10% увеличение на рециклирането и валоризацията на отпадъците. Това ще бъде постигнато чрез разработване на подробно и цялостно разбиране на потоците отпадъци и пилотиране на ключов брой отпадъци пътища за използване/валоризация. Той ще допринесе с иновативни технологии и системи в рамките на трите години на проекта. 

Планът за комерсиализация след приключването на проекта ще допринесе с технологии и системи с висока добавена стойност, като гарантира, че AgroCycle ще има трайно въздействие чрез постигане на устойчиво използване на страничните продукти както в селскостопанския сектор, така и извън него, което ще доведе до реализирането на кръгова икономика.

AgroCycle се занимава с отпадъци от няколко селскостопански сектора: вино, зехтин, градинарство, плодове, пасища, свине, млечни продукти и птици. Консорциумът AgroCycle е голяма мултинационална група от организации, включваща необходимите изследователи, компании в техническия, производствения, консултантския сектор, секторите на търговията на дребно, водещи потребители, крайни потребители и търговски/производствени асоциации за постигане на амбициозните цели на проекта. 

Уникалното регионално местоположение на земеделието означава, че AgroCycle ще помогне за намаляване на иновационното разделение на ЕС и ще се справи с регионалните стратегии за интелигентна специализация за всяка страна партньор. Въздействието ще бъде регионално с национални и международни измерения.

248 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!