Електронна платформа събира, споделя, управлява и разпространява знания за зеленчукови култури, свързани с Интегрирано управление на вредители. Това е темата, по която работи проекта SmartProtect, който се изпълнява от партньорски организации по „Хоризонт 2020“ и ви представяме в 219 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Готови ли сте за проверки на пасищата?

Проектът SmartProtect разработва тематична мрежа, предлагаща усъвършенствани селскостопански технологии и анализ на данни, като идентифицира нуждите на земеделските производители и целеви методологии за ежедневните практики, базирани на интелигентно Интегрирано управление на вредители. 

Чрез своята електронна платформа се събират, споделят, управляват и разпространяват знания за зеленчукови култури, свързани с Интегрирано управление на вредители. Той сравнява най-високия иновационен модел за SMART IPM, като предоставя на земеделските стопани леснодостъпен и разбираем материал, насоки и системи за подпомагане на зеленчуковите култури.

Проектът има за цел да изгради устойчива платформа за споделяне на знания, да съпостави най -добрите практики с най -висок иновационен потенциал, да осигури земеделските стопани с лесно достъпни и разбираеми материали и насоки, свързани със SMART IPM в зеленчукопроизводството и да бъде своеобразен мост за преодоляване на разликата между европейските региони, както и да осигури дългосрочна устойчивост на произведените знания като се включи в по-широкия контекст на ЕПИ-АГРИ.

SmartProtect е фокусиран в четири направления - откриване на полезни, вредители и патогени, иновативни техники за мониторинг, изработване на модели на прогнозиране и системи за предупреждение и подпомагане на решения, както и иновативни техники за биологичен контрол.

SmartProtect ще предприеме няколко мерки, за да запази и да развие резултатите от проекта след неговото приключване. Заедно с други проекти, изпълнявани по Хоризонт 2020 ще формулира насоки, за да се гарантира устойчивост и да се направи база от знания за селското стопанство в целия ЕС. Проектът SmartProtect си сътрудничи с различни асоциации на производители, съветници и органи в цяла Европа, за да увеличи обмена на информация. 

Потокът от практически иновации между земеделските производители ще бъде стимулиран чрез взаимно обучение от страна на партньори в дейности на участие, като семинари и посещения на демонстрационни обекти в регионалните иновационни центрове и тяхното участие в работни семинари и събития по проекти.

Земеделските стопани, участващи в дейностите по проекта, ще имат възможност да дадат директна обратна връзка по въпроси като например какво са научили от него, как смятат, че предложените решения биха могли да повлияят на техния бизнес, какво ще направят по различен начин използване на практически инструменти, предоставени от проекта, от каква информация все още се нуждаят, с какви пречки трябва да се справят.

Проектът SmartProtect също ще окаже значително влияние върху устойчивостта, конкурентоспособността и икономиката на европейското земеделие. Той допринася за по -нататъшното прилагане на Европейската директива 2009/128/ЕО относно устойчивото използване на пестициди, която принуждава целия селскостопански сектор да произвежда при условия на Интегрирано управление на вредители с екологично устойчива и по-здрава реколта в крайна сметка ще доведе до по-голямо доверие на потребителско ниво.

219 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!