Разработване на мобилно устройство за бързо измерване на хранителни вещества в почвата е темата, по която работи проекта MobiLab. Този проект, финансиран по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 268 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Ето как ще се прекрати практиката с виртуалните животни

Днес прилагането на торове за земеделскитекултури се основава главно на изчисления, оценки и препоръки, а не на анализи на действителното търсене на почвата и растенията.

Произтичащото от това прекомерно торене има съществени недостатъци: земеделските стопани страдат от намалени добиви и ненужни разходи за торове, подпочвените води са замърсени, повърхностните водни тела са нарушени, парникови газове се отделят от почвите и ограничените ресурси на естествени торове са изчерпани. До 35% от прилагания тор може да бъде спестен, ако съществува метод за бързо и лесно определяне на потребността от тор.

Австрийска малка компания, специализирана в разработването на иновативни продукти в областта на селскостопанския мониторинг и прецизното земеделие, разработи MobiLab, сензор lab-on-a-chip за бързо определяне на място на концентрациите на най-важните хранителни вещества за растенията (амоняк, нитрат, фосфат и калий) в почвата, въз основа на резултатите от наградения проект на ЕС OPTIFERT. 

MobiLab ще позволи на фермерите да определят нуждите от торове на своите полета само за няколко минути и без нужда от специални познания. Правилното функциониране и големият потенциал на технологията са доказани, но са необходими по-нататъшни технологични разработки, както и финализиране на концепция за комерсиализация, за да се постигне пазарен пробив. Въз основа на резултатите първата фаза на проекта ще бъдат предприети всички необходими стъпки за успешно пазарно въвеждане на системата MobiLab.

Сензорът за хранителни вещества MobiLab ще помогне на европейските фермери да спестят до 35% от прилагания от тях тор, което води до общи потенциални годишни спестявания до 6 милиарда € на ниво ЕС. В същото време компанията ще може значително да нарасне по отношение на оборота, печалбата и служителите и да разшири още повече водещата си позиция на световния пазар за продукти за прецизно земеделие.

268 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!