Пилотен иновативен експеримент използва технология за анализ на зърнени партиди, определяне на тяхното качество и запис на историята на отглеждане. Целта е да се подобри моделът на управление в скандинавските земеделски стопанства. 

Агроиновации: Роботизирано косене на лозови масиви

Експериментът се осъществява във Финландия по проекта SmartAgriHubs от Регионалния клъстер „Скандинавия“. Това е темата на 123 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

За да се повиши рентабилното производство на зърнени култури, в тясно сътрудничество работят доставчиците на технологии и земеделските производители. Идеята им е да развият веригата за доставка на зърното, като използват и безпроблемно интегрират наличните цифрови решения. 

Технологиите за интелигентно земеделие, внедрени в проекта, могат да анализират партиди зърно, да определят тяхното качество, да запишат историята на отглеждане и произхода, да обобщават данни за продукта. Впоследствие цялата тази информация се свързва с партидата, доставена на електронния пазар на зърно. 

Поради относително ниските средни добиви, произтичащи от климатичните условия в Скандинавските страни, производството на зърнени култури се счита за бизнес с ниска печалба. Ето защо този иновативен проект има за цел да разработи бизнес модели за идентифициране на ценни партиди зърно, които вече са на място. Така на електронния пазар ще има ясно проследима информация за продукта. 

Различията в почвите, методите на отглеждане, влаганията и размера на стопанствата допълнително усложняват ситуацията, когато производителите се опитват да характеризират зърнените партиди, да представят истинската им стойност на пазара, да намерят клиенти и да реализират тяхната логистика. 

За да достигне до всички заинтересовани страни по веригата за доставки на зърно и подобри цифровизацията, този проект използва потенциала на Центровете за компетентност и Цифровите иновационни хъбове (DIHs) в региона. Така се споделят примери за добри практики, прави се връзка между земеделски производители и доставчици и се привличат потенциални инвестиции.

Иновационните подходи ще бъдат част и от новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

123 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на SmartAgriHubs и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.