Цифровизация па процесите и внедряване на IoT технологии по веригата на доставка на растителни масла и маслопродукти - това е темата на експериментален проект.

План ускорява работата на ДФЗ

Той се изпълнява от партньорски организации в Испания и Гърция в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в брой 210 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Европейският съюз е най-големият производител и потребител на зехтин в света. Нарастващата конкуренция от други страни и увеличаващото се намаляване в отглеждането на маслиновите насаждения, причинени от растителни патогени, поставят сектора на преработвателите на маслопродукти под натиск.

Експерименталният проект работи за подпомагане по цялата верига на производството на зехтин чрез реализиране на автоматизиран полеви контрол, сегментиране на продукти, преработка и комерсиализация на маслини и зехтин. 

Проектът набляга на технологиите Internet of Things (IoT), които позволяват автоматизирано събиране на данни от култури и машини след прибиране на реколтата. Те, от своя страна, ще послужат като входни данни за модели, свързани със системи за вземане на решения.

Проектът дава възможност и за оптимизиране на ефективността на потреблението на ресурси чрез наблюдение и контрол на селскостопанската техника, както и напоителни системи, базирани на агрономически модели.

Като част от експерименталния проект се измерва съдържанието на мазнини и се наблюдава качеството по време на процеса на преработката с фокус върху подобряване безопасността на храните. Разработено е и ERP решение с IoT устройства, свързани с веригата на доставки, базирани на агрономически модели, интегрирани в ИТ платформата.

Брой 210 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!".