Цифровизация на процесите по логистиката и производството на оранжерийни домати е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Испания и Италия в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 232 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

Експерименталният проект за интегрирана веригата на доставки в оранжерийно производство има за цел да разработи уеббазирана система за подкрепа на вземане на решения за производството на оранжерийни домати, базирана на IoT технология. Проектът помага на крайните потребители да се справят с предизвикателствата, породени от изменението на климата и недостига на обработваема земя, както и нуждите от растеж, увеличаване на производителността, ефективност на използването на прясна вода и ресурси.

Стандартизираната информация, заедно с интегрирането на различни източници на данни в различни времеви мащаби повишава оперативната съвместимост по цялата производствена верига и позволява по-лесно управление на качеството и безопасността, подобрява проследимостта на продуктите и процесите и намалява въздействието върху околната среда.

Системите за проследимост са от ключово значение за гарантиране на безопасността на храните, създавайки полза за компонентите на веригата за доставка на храни. Разпространението на технологии като IoT и анализ на големи данни води до ново поколение по-функционални, но сложни системи за проследяване.

Организационните модели, базирани на сътрудничеството на множество малки и семейни земеделски кооперации, играят важна роля в земеделското производство с висок стандарт и последващите процеси на комерсиализация. Тези кооперативни модели функционират едновременно като социални и икономически мрежи, със значително въздействие в селските райони. Изградените тестови полета в испанската провинция Алмерия служат като пример и експерименталният проект изучава системите за проследяване, като се вземат предвид различните заинтересовани страни и тяхната взаимовръзка. Това предполага определяне на ясни правила за обмен на резултатите от анализа на големите данни и отчитане на правилата за поверителност.

Интегрирането на сензори, инсталирани в камионите, част от логистиката, както и IoT платформата, позволява оптимизирането на условията за съхранение и обработка за цялата верига за доставка на домати. По този начин се обръща внимание на обществените и екологичните проблеми по отношение на ненужното разхищение на храна. Подобрената технологична инфраструктура предотвратява значителни загуби след прибиране на реколтата по цялата верига на доставки. Когато иновациите се култивират, този експериментален проект се разраства, за да отговори на търсенето. 

232 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!