Стартираща компания, която е изобретила иновативен кошер се класира на трето място във финалното състезание на EIT Food Innovation Prizes. Това, което предлага чешката компания Thermosolar Hive ви представяме в 183 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Микроби помагат в растителната защита

Thermosolar Hive е уникален кошер и терапевтично устройство, използващо слънчева светлина за решаване за един от най-големите проблеми при пчелите - вароатозата. Пчеларите могат да спрат да използват химически препарати за лечение на пчелните семейства и да произвеждат мед без остатъци. Освен това кошерът поддържа пчелното семейство, а то от своя страна става по-силно и това значително увеличава производството на мед.

Термосоларният таван на кошера преобразува слънчевата светлина в топлина, която ефективно загрява камерата за разплод. В предната стена на всеки един кошер има допълнителен термосоларен прозорец, който помага за затоплянето му по време на термотерапията и главно увеличава дългосрочното топлинно благосъстояние на пчелното семейство.

По време на термотерапията и двете системи работят заедно. Слънчевите лъчи се трансформират в топлинни вълни, а същевременно топлината се абсорбира и от восъка в кошера. Благодарение на това, топлината се натрупва и задържа за период от време, необходим за елиминиране на причинителите на вароатозата.

Това, което предстои пред стартиращата компания е да изградят пчеларска общност около техните идеи, както и да цифровизират технологията, която използват. С цел да осигурят по-ефективно пчеларство планират да увеличат маркетинговата си дейност и да  разширят избраните пазари на територията на Европейския съюз.


183 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕIT Food и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!