Европейските регионални и териториални системи за научноизследователска и иновационна дейност са темите, по които работи проекта TeRRItoria. Този проект, който се изпълнява от множества партньорски организации по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 242 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Наистина ли парите за земеделие в новия програмен период ще са повече?

Визията на европейския проект TeRRItoria е да се справи с двойно предизвикателство - да постави изследванията и иновациите в челните редици на дебата за развитие на местни и регионални капацитети, както и да ги използва като трамплин за разширяване на броя на заинтересованите страни, включени в процеса за подобряване на регионалните стратегии за научни изследвания и иновации. Общата цел на проекта е да експериментира с приемането на подхода за отговорни изследвания и иновации в европейските регионални и териториални системи за научноизследователска и иновационна дейност. 

Проектът TeRRItoria се основава на идеята, че подходите, политиките и практиките на изследванията и иновациите, разработени досега на ниво изследователски институции, могат да бъдат адаптирани към това на регионалното и териториалното управление. По този начин проектът допринася за развитието на това, което може да се нарече „Териториален RRI“ чрез разработване на набор от трансформиращи експерименти в 5 европейски избрани територии – 4 региона и 1 община. Визията на проекта на регионално ниво е да постави фокус върху развитието на местни и регионални научни и иновативни екосистеми за справяне с ограниченията и бариерите на процеса за разработване на регионални иновационни стратегии.

Обществената ангажираност на земеделската общност, социалните иновации и многообразието на изследванията са сред важните аспекти, които екипът по проекта вярва, че ще спомогнат за по-силното внедряване на нови технологии в селските райони на Европа.

Сред ключовите цели на проекта са въвеждането на конкретни и измерими промени в изследванията и иновациите в системите на петте териториални проекта, така че да бъдат по-приобщаващи, по-добре планирани и да се подобри разбирането за това как научните изследвания и иновациите могат да бъдат адаптирани на териториално ниво и да допринесат за подобряването на процесите, свързани със Стратегиите за интелигентна специализация.

242 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!