4D4F - тематична мрежа по Програма „Хоризонт 2020“ с фокус върху анализа на данните, генерирани от сензори в млечни ферми за по-добро управление в млекопроизводството е темата на 70 брой на рубриката „Агроиновации“, която Fermer.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

 

Агроиновации: Как работят оперативните иновативни групи?


Как да се използват най-добре данни от млечните ферми, за да могат фермерите от млечното говедовъдство да вземат решения за стопанството си в реално време, които да водят до по-добра устойчивост на земеделските стопанства и подобряване на благосъстоянието както на животните, така и за земеделските стопани. Това са практическите проблеми около които е фокусирана работата на тематична мрежа по Програма „Хоризонт 2020“. Водещ партньор по проекта „4D4F: Data Driven Dairy Decisions for Farmers“ е неправителствената организация „Иновации за земеделието“ от Обединеното Кралство. Тематичната мрежа, която включва още 14 партньорски организации от Белгия, Холандия, Испания, Швеция, Малта, Естония, Латвия и Румъния, изпълнява тригодишен проект, който стартира през март 2016 г. и ще приключи през февруари 2019 г. на обща стойност 2 105 796 евро.

 


Тематичната мрежа 4D4F е фокусирана върху разработването на мрежа за млекопроизводители, доставчици на технологии за датчици за млечни продукти, дигитални и IT компании, фирми за обработка на големи бази данни, земеделски съветници и изследователи, за да се проучат начините за използване на данните, генерирани от сензорите в млечните ферми, с цел подпомагането и подобряването на вземането на решения от страна на фермите от млечното направление на говедовъдството.


Сред очакваните резултати от изпълнението на проекта са създаването на общност за споделяне на добри практики, дебатиране, разпространение и подкрепа за прилагането на иновативни подходи към управлението на млечните ферми, както и разработването на стандартни оперативни процедури, които могат да бъдат интегрирани в процесите на вземане на решения във фермата. Сред очакваните резултати от изпълнението на проекта на тематичната мрежа 4D4F e осъществяването на връзка със съответните оперативни групи на Европейско партньорство за иновации ЕПИ-АГРИ.


Сред постигнатите резултати досега са изработката на специализиран уебсайт www.4D4F.eu, където на регистрираните потребители се предоставя безплатен достъп до ръководства и наръчници за най-добри практики в 12 различни специализирани групи по интереси, видеоклипове, казуси, инфографики, подробности за налични технологии, както и форум, който улеснява взаимодействието между участниците в тематичната мрежа. Структурирането и предоставянето на цялата необходима информация на едно място помага на земеделските производители да вземат правилните инвестиционни решения. Изготвените досега годишни доклади за приоритетни изследвания установяват пропуските, които е необходимо да залегнат в бъдещите изследвания.


70 брой на рубриката „Агроиновации“, която Fermer.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!