Търсят се иноватори с продукт или услуга, които биха могли да трансформират агро-хранителния сектор! Наградите за иновации на EIT Food дават силен тласък на агро-хранителни стартъпи и възможността да спечелят до 25 000 евро безвъзмездно финансиране. 

Агроиновации: Шанс за летящ старт със 7 програми за България 

Как може да стане това? Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) и Институт за агростратегии и иновации – ЕIT Food Хъб България, обявиха прием на заявления за конкурса през 2020 г. Това е темата на брой 145 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Европейският институт за иновации и технологии в храните (EIT Food) има мисия да трансформира хранителната система на Европа – да я направи по-добра за хората и планетата. Наградите за иновации на EIT Food са състезание за отличаване на предприемачи и стартъпи в ранна фаза. Целта е да се стимулира развитието на нови продукти и услуги, които да помогнат за трансформирането на агро-хранителната система – да стане по-здрава, по-устойчива и по-надеждна.

През 2020 г. на разположение са над 200 000 евро за предприемачи и стартъпи от следните страни: България, Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, определени региони на Италия, Латвия, Литва, определени региони на Полша, Румъния, Сърбия , Словакия, Словения, Португалия, определени региони на Испания и Турция.

Наградите ще бъдат разпределени по време на 17 регионални финала, като трите най-добри стартъпа ще вземат съответно по 1000 евро, 3000 евро и 5000 евро на всеки финал. Освен паричните награди участващите стартъпи ще се възползват от достъп до инвеститори, висококачествено обучение, както и до EIT Food общността от ментори и експерти.

Регионалните финали във всяка държава ще бъдат съпътствани от Демо дни, в които минимум един представител от екипа на стартъпа трябва да се включи. Той ще участва и в съпътстващото обучение, което ще бъде съобразено с нуждите на участващите стартъпи. Вероятните теми включват подготовка за презентиране на бизнес план, изграждане на силни връзки с инвеститорите, ефективна комуникация, източници на финансиране и маркетинг.

ЕIT Food Innovation Prizes ще завърши с гранд финал, по време на който носителите на първа награда от всички 17 държави ще се борят за спечелването на три основни награди: 10 000 евро, 15 000 евро и 25 000 евро.

Крайният срок за кандидатстване за всички държави е 19 април 2020 г. Повече информация за финансовата подкрепа, допустимите държави и региони и формуляра за кандидатстване са достъпни ТУК.

Накратко за EIT FOOD
EIT Food е паневропейско партньорство с ориентиран към потребителите подход, който има за цел да подпомогне иноватори, предприемачи и студенти да разработват и развиват решения на предизвикателства, пред които е изправено обществото в световен мащаб, да ускорят развитието и внедряването на иновациите, да създават работни места и кариери и в крайна сметка да повишат конкурентоспособността на Европа. Като една от най-мащабните световни инициативи, свързани с храните, EIT Food иска Европа да поведе една глобална революция в производството и иновациите при храните. Целта на EIT Food e да промени начина, по който нашата храна се произвежда, доставя, консумира и рециклира, и да създаде стабилен във времето и ефективен хранителен сектор, подкрепящ една устойчива и кръгова биоикономика.

EIT Food е част от Европейския институт за иновации и технологии EIT и в своите действия прилага Регионалната иновационна схема (RIS) на EIT. RIS е обединяващата схема на EIT общността, която има за цел да допринесе за подсилването на иновациите в европейските държави и региони, които принадлежат на групата на „скромните и умерени“ иноватори според разпределението, посочено в European Innovation Scoreboar.

Брой 145 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Европейския институт за иновации в храните (EIT Food) и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.