Технологични решения, които помагат на производителите на десертно грозде да оптимизират процесите в лозовите масиви, както и във веригата на доставка до крайния потребител е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Италия и Гърция в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020.

Директни плащания: Вижте къде и колко е платено за Кампания 2020

Този експеримент ви представяме в 211 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Проектът интегрира IoT технологиите както в конвенционалното, така и в биологичното производство на десертно грозде в различни по своя мащаб стопанства. Фермерите имат възможността лесно да следят отглеждането на реколтата си, позволявайки им да вземат по-добри решения за експлоатация на полето, например пръскане, напояване, прибиране на реколтата.

Внедряването на IoT сензори носи не само икономически ползи, но също така дава положителни въздействия върху околната среда поради подобреното управление на ресурсите по отношение на използваните вода, гориво и пестициди. Технологията помага за удължаване на срока на годност на реколтата по време на транспортирането, като същевременно се минимизира развалянето на продукцията.

Трапезното грозде е важна култура за земеделските производители в южноиталианските региони, където този експериментален проект е фокусирал по-голямата част от дейностите си. Последиците от внедрените иновативни решения достигат далеч отвъд тези региони, тъй като те имат за цел да направят революция в биологичното производство и опаковането на плодове и зеленчуци в Европа.

Един от факторите за успех е начинът, по който всеки ключов сегмент е вграден в система, която обхваща цялата верига на доставки на биологичното грозде. Дейностите и изследванията по проекта са концентрирани в по-малки общности, които включват малки фамилни стопанства, крайни потребители, изследователи и преработватели.


211 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!"