Технологични решения за управление на процесите при производството на висококачествени листни зеленчуци е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Нидерландия и Германия в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020.

Важните срокове през август

Този експеримент ви представяме в 215 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Потребителите са все по-критични относно качеството, устойчивостта и проследяемостта на производството на тяхната храна. Това важи особено за листни зеленчуци, използвани в продукти, улесняващи домакинствата като нарязани марули и готови за консумация салати, при които толерансът към мръсотия, насекоми или други нежелани съставки е почти нулев. 

По този начин, в този експериментален проект се използва верига от полупазарни стопанства в близост до големите градове, за да се демонстрира безпроблемното интегриране на IoT технологиите в производството на висококачествени зеленчуци по предсказуем и надежден начин, използвайки предимства в производствения подход, като независимост от сезонните влияния, липса на болести по растенията, както и пестициди.

В рамките на проекта са внедрени платформа за данни на IoT, архитектура на IoT сензорна платформа и архитектура на системата за управление на осветлението и внедряване на таблото за управление на данни за растежа на растенията.

Във втората фаза на проекта системата е допълнена с табло за данни за зададена точка и сензор, на базата на която е подобрена версията на системата за управление на осветлението и допълнено с табло за изображения на камерата. В края на проекта, системата за управление е интегрирана с компютри за контрол на климата чрез съгласуван протокол.

215 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!