Има редица иновативни практики, които са от полза, както на фермера, така и за околната среда, климата, биоразнообразието и самата почва. В 61 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации ви запознаваме с дейността на австрийската оперативна група BOIBO, която тества различни начини за обработката на почвата и органичното торене.
 
 
Алфред Гранд е биологичен земеделски производител, който обработва земя близо до град Тълн, Австрия. Минимизирането на обработването на почвата и използването на система с ротация на културите за отглеждане на 90-хектара ферма е това, с което той увеличава органичната материя в почвата. Той е част от австрийската оперативна група BIOBO.
 
От 1998 г. Алфред намалява обработката на почвата и когато се сертифицира за биологично земеделие през 2006 г., той престава да използва торовете напълно. Неговият подход оттогава е да се грижи за почвата като приоритет, за да се осигури здравословна и продуктивна реколта, като съхранява въглерода в почвата.
 
 
„Ако искам почвата да работи за мен, трябва да осигуря средата и инструментите, така че почвата ми да може да изпълни всичките си функции. Това означава, че трябва да намалявам обработката на почвата, да засаждам културите възможно най-рано и да прилагаме добра ротация на културите", категоричен е Алфред.
 
В оперативната група BIOBO се тестват редица практики в земеделските стопанства в различни региони. Алфред е един от 6-те участващи биологични фермери. Тази оперативна група се е фокусирала върху подобряване на добива и развитие на хумус в почвата чрез намаляване на обработката на почвата и органичното торене. BIOBO ще придобие нови идеи за алтернативни процедури в обработваемите земеделски стопанства по темата за почвеното плодородие, което би могло да бъде полезно както за органичните, така и за конвенционалните земеделски стопанства.
 
Свеждането до минимум на обработването на почвата е една от основните управленски практики, които Алфред използва, за да спре намаляването на органичното вещество в почвата и да възстанови здравето на й. Той отчита и ротацията на културите, интегрирайки култури, които допринасят за почвената биомаса, например като люцерната. Алфред непрекъснато търси начини да подобри практиките си и наскоро открива метода „ролер-кримпър", разработен от Института Родали (САЩ). 
 
 
„Винаги търся нови начини за подобряване на резултатите си, понякога колегите ми мислят, че съм луд", казва Алфред. При този нов метод, през есента се засяват смесени култури, а след това през пролетта, когато тези култури цъфтят, се прилага „ролер-кримпър". Използвайки този метод с правилното време, плевелите се потискат, почвата остава влажна, поддържа се биологичното разнообразие, предотвратява се ерозията и се стимулира отделянето на въглерод. Подобрената структура на почвата също води до по-висока скорост на инфилтрация на водата.
 
Алфред прави сравнителен анализ на две полета през миналата година в рамките на проекта BIOBO, единият със стандартен метод и един с този нов метод. „Като погледнем резултатите, добивът, съгласно новия метод беше с 600 кг по-нисък от стандартния метод. Икономическият анализ показва, че спестяванията при контрола на плевелите компенсират по-ниската доходност. „Аз самият се възползвам от този метод като фермер, но има полза и за околната среда, климатa, биоразнообразието и самата почва!", категоричен е Алфред Гранд.
 
61 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!