Споразумение за стратегическо сътрудничество беше подписано тази седмица. Повече за целите, ви представяме в 230 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Декември идва с последните плащания за годината

Държавна агенция за научни изследвания и иновации (ДАНИИ), представлявано от Мартин Дановски, председател на агенцията сключи тази седмица споразумение за стратегическо сътрудничество със Сдружение Институт за агростратегии и иновации, представлявано от председателя на УС, Светлана Боянова.

Сключеното споразумение има за цел да насърчи и създаде условия за постигане на резултати като подобряване на екосистемата за иновации в България в областта на земеделието и храните, включително чрез промяна на публичните политики и идентифициране на възможности за финансиране на взаимодействието между образователните, научноизследователските организации и предприятията от агро-хранителния сектор в страната.

На второ място в споразумението е залегнало стимулиране на иновациите и предприемачеството в земеделието и хранително-вкусовата промишленост, които да направят хранителната система на България по-устойчива, здравословна и надеждна.

Двете страни обсъдиха конкретни идеи и инициативи за въвличане в иновационния процес на всички участници в агросектора от публична, частна и неправителствената сфери. Това партньорство е поредна стъпка в провежданата от Държавна агенция за научни изследвания и иновации политика за разгръщане на потенциала на ключови сектори за ръст основан на взаимодействието между научните изследвания, иновациите и технологиите.

„За мен е важно агро-хранителният сектор да се развива, иновациите да не са самоцел, а да помогнат на българското земеделие и производство на храни да се придвижват стремглаво напред и винаги да бъдат ценени от цялото ни общество като сектори от първостепенно значение за продоволствената ни сигурност“, каза след подписването на споразумението за стратегическо сътрудничество Светлана Боянова. 

230 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!