Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация ще подпомага иновативната иновативната инфраструктура. Повече по темата ви представяме в 290 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: 6 агростартъпа, които оформят бъдещето на селското стопанство

Мярката за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове се отваря през месец март, а през второто полугодие на година стартират ваучерната схема за малки и средни предприятия и кандидатстването за Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност.

С новата Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация (ПНИИДИТ), която е с бюджет 2 млрд. лв., ще дадем възможност на бизнеса да работи с модерно оборудване и с водещи изследователи от научните организации и висшите училища. По този начин компаниите ще могат да създават нови продукти и услуги и да разширят пазарите си. Това заяви ръководителят на сектор „ПНИИДИТ“ в Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа Лора Йосифова. 

Мярката за изграждане на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове се отваря за кандидатстване следващия месец. Бюджетът й е 140 млн. лв. През второто полугодие на годината се отварят за кандидатстване другите две мерки по Програмата – ваучерната схема за малки и средни предприятия за внедряване на научни разработки в бизнеса. Тя е с бюджет близо 50 млн. лв. 

Другата процедура е за развитие на Центровете за върхови постижения и Центровете за компетентност, която е с бюджет 336 млн. лв., стана ясно от думите на Йосифова. Тя подчерта, че целите на Програмата са свързани със стимулиране на партньорствата между предприятията и научните институции и инфраструктури в страната.

Българските фирми ще могат да работят заедно с изградените през миналия програмен период Центрове за върхови постижения и за компетентност, както и с бъдещата мрежа от цифрови хъбове. Първите ще предоставят лабораториите си за нуждите на компаниите и ще подпомагат процесите по създаване, развитие и тестване на технологии и прототипи. Вторите ще извършват специализирани услуги за бизнеса в областта на дигитализацията, изкуствения интелект и киберсигурността.

„Целта е да обърнем модела и инициативата да е в предприятията. В същото време ще имаме мерки за подкрепа на устойчивото развитие на научната инфраструктура – и като човешки ресурси, и като оборудване. Ще създадем въпросната мрежа от цифрови хъбове и те ще могат да помагат както на български фирми, така и на дружества от цяла Европа“, посочи Йосифова. Тя добави, че се подготвя информационно събитие, на което ще бъдат представени възможностите за партньорства по Програмата.

290 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Министерството на иновациите и растежа и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.