Ново дистанционно наблюдение на кошери за по-добро здраве на пчелите и сигурно опрашване е темата, по която работи проекта Bee Label. Този проект, финансиран по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 274 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Още Агроиновации

Френската стартъп компания Bee Angels разработва и комерсиализира първо поколение на нова свързана система за кошери, наречена Bee Label. Тя позволява на пчеларите да проверяват дистанционно своите кошери и да предприемат проактивни стъпки, за да запазят пчелите в безопасност, да се борят срещу тяхното изчезване и да осигурят опрашване.

Между 30% и 50% от пчелите умират всяка година. Това представлява сериозна заплаха за европейското и световното селско стопанство, тъй като пчелите опрашват повече от 70 от 100-те най-добри култури, които осигуряват 90% от храната в света. Пчелите са пазители на околната среда, предупреждават ни за климатични промени и екологични катаклизми. Популациите на пчелите са намалели в световен мащаб поради загуба на източник на храна, стрес, акари, гъбички и употреба на пестициди. Европейският парламент заяви, че е спешно да се отговори на тази криза по подходящ начин и с ефективни оръжия.

Революционната система Bee Label включва свързано устройство за пчелен кошер, мобилно приложение и предлага спонсорство на кошери от големи компании чрез програма за корпоративна социална отговорност (CSR). Това би намалило смъртността на пчелите до 40%, спестявайки около €1500/година/кошер. Поради намаляването на пътуванията, това също би намалило разхода на гориво и CO2 с около 30%.

Bee Label е достъпен чрез уебсайта за електронна търговия на Bee Angels. Около 60 системи са инсталирани във Франция и са инициирани няколко CSR дейности с големи компании.

Целта на проучването за осъществимост е да се подобри настоящият продукт чрез добавяне на нови вътрешни сензори за температура и влажност на кошера, нови камери за наблюдение на пчелите и за откриване на патогени и нови слънчеви панели. Пазарното позициониране и комерсиализация на Bee Angels чрез големи компании, използващи КСО, пчелари и услуги за опрашване също ще бъдат по-добре дефинирани.

Това ще отвори нови бизнес възможности и ще помогне на Bee Angels да генерира амбициозен оборот от 19 милиона евро през 2022 г. Освен това ще създаде най-малко 38 нови работни места в Европа, за да стимулира усилията за развитие, маркетинг и международни продажби.

274 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!