Стартъп компания е разработила мобилно приложение, което помага на производителите на ябълки да решават ежедневните си проблеми. Как MapMyApple подпомага овощарите и от какви услуги могат се възползват фермерите – това е темата на брой 133 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Софтуер за управление на риска в зърнопроизводството

През последните години климатът, съставът на почвата, посадъчният материал постоянно се променят, а знанието и предишният опит вече не са достатъчни. Стартиращата компания Fresh Agriculture Technologies отчита този факт и създава мобилното приложение MapMyApple. 

Това е приложение за мобилни телефони, което помага на производителите на ябълки да имат пълен контрол върху овощната си градина и да оптимизират планирането на агротехническите мероприятия.

За да предоставят точни планове за отглеждане на овощните насаждения, екипът на MapMyApple работи с експерти по градинарство с над 25-годишен опит. В процеса се включват професори, консултанти и производители на ябълки.

Мобилното приложение събира данни от овощната градина по отношение на сортове, възраст на насажденията, брой плодове и дебелина на дърветата, състав на почвата, вид напояване. В допълнение са метеорологичните данни, които идват на мобилния телефон при свързването с метеостанциите в овощните градини. 

Така събраната и обобщена информация се анализира, в резултат на което се изготвят подробни предписания. Те са от полза за фермерите и техните агрономи, за да могат да вземат най-правилните решения за своето стопанство.

Мобилното приложение предоставя на потребителите денонощна поддръжка, а за отделните услуги фермерът може да направи абонамент. Той има денонощен достъп до екипа чрез телефонен номер, имейл или чат. При необходимост може да се направи и експертиза на място в стопанството.

Сред услугите на приложението влизат изработване на план за напояване; план за торене; сателитни снимки и прогноза за времето; идентификация на нуждите от подхранване на почвата; план за защита от вредители и болести; както и всякакви други услуги, които фермерът би искал да се разработят конкретно за неговото стопанство.

133 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на MapMyApple и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!”.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg