Какво представляват мисиите на ЕС? Какви са целите на мисията на ЕС „Сделка за почвата за Европа“, част от програма Хоризонт Европа? Това е темата, която ви представяме в 286 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

Мисиите на ЕС са нов начин за намиране на конкретни решения на някои от най-големите предизвикателства. Те имат амбициозни цели и ще постигнат осезаеми резултати до 2030 г. 

Те ще окажат въздействие, като поставят научните изследвания и иновациите в нова роля, съчетани с нови форми на управление и сътрудничество, както и чрез ангажиране на гражданите. Мисиите на ЕС са новост в програмата за изследвания и иновации Хоризонт Европа 2021-2027. 

Основната цел на мисията „Сделка за почвата за Европа“ е да създаде 100 живи лаборатории, които да ръководят прехода към здрави почви до 2030 г. Животът на Земята зависи от здравите почви. Почвата е в основата на нашите хранителни системи, осигурява чиста вода и местообитания за биоразнообразието, като същевременно допринася за устойчивостта на климата. Изчислено е обаче, че между 60 и 70% от почвите в ЕС са нездравословни. Почвата е крехък ресурс, който трябва да се управлява внимателно и да се пази за бъдещите поколения.  

Нарастващото търсене на земя за строителство и прекомерното използване на торове в селското стопанство разрушава най-плодородните почви на континента. Здравите почви са основни складове за въглерод и те са от съществено значение за смекчаване на емисиите от парникови газове: повече въглерод се намира в почвата, отколкото общо в атмосферата и целия растителен свят. Тази мисия ще насърчи усилията на ЕС в търсене на по-добри възможности за запазване на здравето на почвите, като по този начин ще гарантира и по-добри и здравословни храни.

Крайната цел е до 2030 г. да се гарантира, че 75% от почвите са здрави и ще могат да предоставят основни екосистемни услуги. За да се постигне тази цел са определени четири градивни елемента. След тях са нова програма за изследвания и иновации с фокус към почвите, която трябва да бъде съобразена с местните нужди и да е насочена към трансформиране на политиките по отношение на стопанисването на почвите, управленските практики и производството и управлението на земята в цяла Европа.

На второ място е инвестирането в мрежа от иновационни лаборатории във ферми и гори – това ще даде възможност на стопанисващите земи, публичните власти и гражданите да работят в тясна връзка с изследователи за справяне с пропуските в знанието по отношение здравето на почвите. Предлага се да се създадат от 5 до 10 лаборатории във всеки регион на ЕС с намерение техният брой да стигне до 2000 лаборатории, които да насърчават изследванията на почвите в цяла Европа. За постигане на целите на ЕС ще се разработи мониторингова програма за здраве на почвите във всяка държава членка и ще се насърчи ангажираността на гражданите с проблема за здравето на почвите.

Осемте цели на мисията „Сделка за почвата за Европа“ са намаляване на опустиняването; запазване на запасите от органичен въглерод в почвата; спиране на запечатването на почвата и увеличаване на повторната употреба на градските почви; намаляване на замърсяването на почвата и подобряване на възстановяването; предотвратяване на ерозия; подобряване на структурата на почвата, за да се увеличи биоразнообразието й; намаляване на глобалния отпечатък на ЕС върху почвите; подобряване на почвената грамотност в обществото.

Мисията ще подкрепи амбицията на ЕС да ръководи глобалните ангажименти, по-специално целите за устойчиво развитие и ще допринесе за целите на Европейския зелен пакт за устойчиво земеделие, устойчивост на климата, биоразнообразие и нулево замърсяване. Това е и водеща инициатива на дългосрочната визия за селските райони.

Живите лаборатории са експериментални бази за здраве на почвата ще се реализират чрез партньорства между множество участници като изследователи, фермери, лесовъди, собственици или ползватели на земи и други заинтересовани страни, които се обединяват, за да създават съвместно иновации, свързани с постигане на заложените цели. Живите лаборатории ще бъдат създадени в териториален, ландшафтен или регионален мащаб.

Това е иновативен начин за извършване на изследвания и иновации, в жива лаборатория експериментите се провеждат в реални условия, работещи с крайни потребители, т.е. ферми, лесовъди, паркове и други участници като неправителствени организации или местните власти. Това е от ключово значение, за да се гарантира, че изследванията и иновациите намират решения за обществените предизвикателства.

286 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!