Европейската Комисия разработи цифров инструмент FaST (Farm Sustainability Tool), който стъпва върху основата на космически данни (Copernicus и Galileo) и други публични и частни бази от данни. Това е темата на 204 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.Бг реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации

Агроиновации: Оперативна група създава хибридни патета

Платформа за цифрови услуги FaST (Farm Sustainability Tool) ще предоставя допълнителни възможности, свързани със земеделското производство, околната среда и устойчивостта на фермерите от ЕС, разплащателните агенции на държавите-членки, организации, предоставящи съветнически услуги и разработчиците на цифрови решения FaST е подкрепена от ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейската комисия, от Космическата програма на ЕС (DG DEFIS) и от Програмата на ЕС ISA2 (DG DIGIT). 

Визията на FaST е да се превърне във водеща в света платформа за генериране и повторно използване на решения за устойчиво и конкурентоспособно земеделие, основано на космически данни (Copernicus и Galileo) и други публични и частни бази от данни. 

Модулната платформа ще подкрепя селското стопанство на ЕС и Общата селскостопанска политика, като също така ще позволи използването на решения, базирани на машинно обучение, прилагани за разпознаване на изображения, както и използването и повторната употреба IoT данни, различни данни от публичния сектор и генерирани от потребителя данни.

Първата версия на FaST v1.0 се реализира сред участващите в момента региони на проекта. Мобилното приложение v1.0 включва следните функции в удобен за потребителя интерфейс: Карти, наслагващи данните на фермата върху GIS слоеве; Изображения на Коперник/Сентинел: RGB + NDVI; 

Управление на кампании с импортиране на данни за земеделски производители по IACS/GSAA; Препоръки за торене; Снимки с географски етикети; Двупосочна комуникация; Базова информация за времето и климата и др.

Платформата също така включва административен портал, където Разплащателните агенции могат да осъществят достъп до регионалните данни, конфигурация и потребителски профили и защитен API механизъм за дистанционно свързване към хранилището за данни.


204 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.Бг реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!