Мултидисциплинарният проект CLIM4CROP, насочен към проучване как най-добре да се използват сезонните прогнози за вземане на решения за управление на културите в глобален мащаб, финансиран по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 263 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

Когато се предоставят в контекста на климатичните услуги, сезонните климатични прогнози могат да дадат възможност за по-ефективно адаптиране към промяната на климата, предлагайки недостатъчно използвана възможност за минимизиране на въздействиeто върху селското стопанство от неблагоприятните климатични условия. Въпреки това, разработването на системи за сезонно прогнозиране на климатичните въздействия върху селското стопанство е все още до голяма степен в ранен етап, особено в глобален мащаб. CLIM4CROP е проектиран като мултидисциплинарен проект, насочен към проучване как най-добре да се използват сезонните прогнози за вземане на решения за управление на културите в глобален мащаб. 

Тази цел ще бъде постигната чрез три конкретни спомагателни цели. На първо място - характеризиране на несигурностите в глобалните бази от данни от наблюдения на климата, обхващащи последните три десетилетия, и предоставяне на данни в почти реално време. На второ място проектът се фокусира върху разбиране на ролята на климата като основен механизъм, движещ добивите от култури, и по този начин разработване на статистически модели, свързващи климата и добивите. Третият стълб в проекта по Хоризонт 2020 е изследване на сезонната предсказуемост на добивите от културите с гореспоменатите разработени модели и оперативно прилагане на набор от модели, използвайки данните, налични в почти реално време.

Тези цели ще бъдат постигнати чрез използване на най-новите постижения в климатичната информация, включително най-пълните и актуални набори от системи за сезонни прогнози. Очакваните резултати от този проект са по-добро разбиране на взаимодействието между климата и добивите на културите и нови прозрения, позволяващи по-ефективно управление на културите. Това може да се окаже полезно за политиците и търговските субекти в процесите на вземане на решения, както на ниво държавно управление и стратегии, така и на ниво стопанство и предприятие. За тази цел се предвижда трансфер на знания към всички заинтересовани страни.

263 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!