Иновативен подход за скъсяване на веригата на доставки и продажбата на прясно мляко прилага кооператив на млекопроизводители в Гърция.
 
 
Историята на изграждането на кооператива „Thes Gala” и дейността в подкрепа на млекопроизводителите ви представяме в 67 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации. Оперативната група в Гърция доставя фермерско мляко за хората в града. 
 
Гръцкият кооператив на млекопроизводители „Thes Gala” („Искате ли мляко?", в превод от гръцки език) продава продукцията на своите членове посредством директни продажби в града, използвайки автомати за млечни продукти. Тази къса верига на доставки и продажбата на прясно мляко се оказва много популярен и кооперативът вече зарежда 63 млекомата в 3 града, продавайки мляко на около 25 000 клиенти всеки ден.
 
Проектът на кооператива започва през 2013 г., когато Thes Gala, започват да инсталират млекопреработвателни машини в град Лариса, където сега разполагат с 16 магазина. Две години по-късно дейността се разраства и през 2015 г. се насочват към Солун, където търговските пунктове за мляко достигат до 17 магазина. След като печели гръцката награда за иновации през 2016 г., кооперативът Thes Gala организира първите си автомати и в столицата Атина.
 
„Създадохме кооператива през 2011 г., заедно с редица млекопроизводители, които искаха да тестват нови идеи, следвайки философията на прозрачност и високи стандарти за качество", казва Янис Янакопулос от Thes Gala. Сега кооперативът наброява около 45 млечни ферми със средно 110 млечни крави на ферма, произвеждащи 120 тона мляко на ден или около 10% от млякото, произведено в Гърция. 40% от това мляко се продава от вендинг автомати. 
 
Кооперативът допълнително разнообразява продуктите си, продавайки пастьоризирано шоколадово мляко и различни видове сирене и кисело мляко. Местоположенията на автоматите, инструкции как да се използват, както и интересни рецепти са достъпни на уебсайта на кооператива. 
 
Снимка:economy365.gr
 
Социалната отговорност на кооператива е насочена към стремежа за намаляване на употребата на антибиотици в стадата, както и към пълна прозрачност на дейността с регулярно оповестяване на финансовите резултати на кооператива, както и отчети за дейностите на кооператива, насочени към подобряването качеството на живот на фермерите и общностите в селските райони, на чиято територия се развива дейността на организацията.
 
Фермерите на Thes Gala се гордеят със своите животни и с качеството на своите продукти. Те познават фермерите, които произвеждат фуражи за кравите, и са въвели строга система за контрол на качеството от фуража, през фермите до продажбата на млечните продукти. 
 
„Участието в Thes Gala ни дава увереност относно цените на млякото и ни позволява да правим планове за нашите млечни ферми и да ги поддържаме устойчиви", казва Джорджос Сданис, един от участващите фермери, който е и вицепрезидент на кооперацията. 
„Като се насочим директно към потребителя, можем да намалим разходите за опаковки и да заобиколим изкупвачите и посредниците като направим по-изгодна продажба, не само за нас, но и за клиента".
 
67 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!