Подобряване на обмена на данни между земеделските машини, прикачния инвентар и информационни системи за управление на земеделските стопанства за подпомагане на кръстосана комуникация на машините.

Агроиновации: Цифрова “аларма” за ефективна растителна защита 

Това е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Белгия, Дания, Германия и Нидерландия в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 175 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Един от най-големите проблеми, пред които са изправени фермерите, е оперативната съвместимост на земеделското оборудване поради различни цифрови стандарти. Тази липса на оперативна съвместимост не само възпрепятства приемането на нови IoT технологии, а същевременно забавя растежа им в Европа.

Също така се отразява значително и на производствената ефективност чрез интелигентни земеделски методи. Този експериментален проект има за цел да интегрира различни стандарти за комуникация на машината, за да отключи потенциала на ефективната комуникация между машини и обмена на данни между техниката и информационните системи за управление.

В проекта са заложени серия от демо опити, които целят да се представят предимствата на оперативната съвместимост на селскостопанските машини, както и икономическото въздействие на валоризацията на данните от оптимизирани IoT технологии.

Сред очакваните резултати от изпълнението на проекта са увеличаване на добива и намаляване разхода на гориво за селскостопанските нужди на стопанствата, които участват в проекта, както и увеличаване с до 25% на способността на фермерите да инвестират в IoT технологии, както и осигуряване на 100% достъп на фермерите до събраните данни, с цел обработката им и изготвяне на анализи за нуждите на развитието на земеделското им стопанство.

175 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!