Sentinel базиран оперативен софтуер за водене на селскостопанска документация е темата, по която работи проектът SAGRIS. Този проект, финансиран по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 267 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Гласувайте: Запасявате ли се с торове навреме?

Екипът по проекта SAGRIS е съсредоточил работата си върху разработването на софтуерен компонент за информационна услуга за земеделие, базиран на Sentinel, интегриран в оперативен софтуер за водене на селскостопанска документация Farmos.org с отворен код, захранващ търговска услуга FARMIER. 

Модулът SAGRIS предоставя услугата FARMIER, както и потенциално други проекти с отворен код, с оперативни актуализации за мониторинг на динамиката на слънчевата радиация и температурата на повърхността, развитието на пасищата и биомасата на културите, влажността на почвата и растителността, възрастта на растителността и индикациите за стрес, геолокация и картографиране на „проблемни“ петна, оценка на дренажни системи и оперативни, доставка на актуализации на състоянието. 

Разработената услуга е насочена към малки до средни по размер традиционни ферми, като предлага евтина комплексна услуга за подпомагане на вземането на решения с онлайн инструменти за водене на записи и анализ, планиране на земеделски дейности, измервания на физически условия с евтини наземни сензори, наблюдение на култури чрез сателитни изображения и прости решения за адаптиране на стандартен хардуер за интелигентни земеделски практики. 

Проектите с отворен код FARMIER и SAGRIS ще предложат предимствата на свободно достъпните съвременни продукти за данни за наблюдение на Земята на голям брой традиционни ферми в проста и достъпна, но привлекателна и практически полезна форма за подпомагане на устойчиви практики за „интелигентно земеделие“ не само със статистически и геопространствена информация, но също и примери за най-добри практики заедно с прости и достъпни хардуерни решения - сензори, разширения и т.н. за повишаване на ефективността и рентабилността, без да се инвестира в сложни решения за прецизно земеделие и повишаване на конкурентоспособността на много устойчиви и екологични ферми, изправени пред глобални предизвикателства, причинени от индустриалното производство на храни, турбулентните пазари и изменението на климата. Първоначално услугата ще бъде разпространена в Европа и САЩ.

267 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!