Дигиталните решения намират все по-голямо приложение в практиката на фермерите и водят до постигане на високи резултати за земеделските стопанства чрез по-доброто управление на данните.
 
 
Земеделски кооператив за данни в Холандия
В Холандия са разработили дигитален инструмент - Datacoop, който представлява земеделски кооператив за данни и дава възможност на фермерите да обменят цифрова информация, както помежду си, така и с анализатори. Дигиталната кооперация изследва устойчивостта на земеделските стопанства и предлага решения за подобряването им в различни направления.
 
Важна част от приложението е сравнителният анализ на данните, който показва къде стои фермерът, в сравнение с колегите му. Като допълнение Datacoop предлага възможности за нови форми на анализ на различните типове данни в селското стопанство - например данни за почвата, данни за печалбите, данни за управление, сателитни данни, метеорологични данни и др.
 
Отношенията между променливите в рамките на тези видове информационни масиви, могат да бъдат изследвани с помощта на задълбочен анализ. След като този кооператив за данни се разшири постепенно с присъединяването на нови фермери членове, това може да доведе до първата сериозна ИТ инициатива в рамките на холандското и европейското земеделие.
 
 
Тъй като инициативата е организирана като кооперация, тя осигурява точна информация, предоставена от фермери за фермери. По този начин земеделският кооператив за данни осигурява един демократичен начин на използване на информация в областта на селското стопанство.
 
Холандски „Инфо Брокер“ в помощ на млекопреработвателите
Холандската организация за приложни научни изследвания TNO са разработили платформа, наречена InfoBroker, която дава възможност за споделяне на данни. Тя изпълнява функциите на регистър, който не копира и не съхранява предоставените данни. За да отговори на изискванията на фермерите да не се разпространява предоставената от тях информация, данните се съхраняват децентрализирано и се прехвърлят само когато са поискани с регламентиран достъп.
 
Към настоящия момент една затворена група от компании споделят данни, за да се разработят прецизни модели за преработка на млечни продукти. Амбицията на този иновативен проект е да се подобри рентабилността на земеделските стопанства, чрез нарастване на производителността на отглежданите млечни крави, както и да се намали въздействието върху околната среда с помощта на предоставените услуги, базирани на управлението на данните.
 
 
За да се постигнат тези иновативни бизнес модели е необходимо да бъдат координирани параметрите, свързани със споделянето на данните, експлоатирането им за разработването на моделите, както и на тези, които използват платформата за обмен на данните.
 
Публикацията е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена от Институт за агростратегии и иновации като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.