Оперативната група SOS Protein-TERUnic, в която участват фермерите от Западна Франция ви представяме в 68 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.
 
 
SOS Protein е програма за протеинова автономия на френски фермери. Основна цел на проекта е устойчивото задоволяване на собственото производство на протеинови култури и провеждане на изследвания за преодоляването на европейските тенденции от все по-голямата нужда от внос. 
 
Програмата е изградена върху четири проекта на оперативни групи, свързани с осигуряването на протеинови култури. Това е един от проектите, които ще бъдат представени по време на второто издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“, което се провежда днес в град Раковски и се организира от Организацията на производители „Фермерско мляко“, Министерство на земеделието, храните и горите, евродепутат Владимир Уручев, община Раковски и Институт за агростратегии и иновации.
 
Много животновъди имат нужда от суровини, богати на протеин, които да бъдат добавени към храната на животните. Често те купуват тези суровини, вместо да ги отглеждат във фермите си. Обичайно соята е такъв продукт, но пазарната й цена не е много стабилна, което пък води до несигурност в печалбата на фермерите. 
 
Какво могат да направят европейските фермери, за да увеличат протеините в храната на животните и заедно с това да бъдат печеливши?
 
Присъединявайки се към оперативната група SOS Protein-TERUnic, фермерите от Западна Франция започват да откриват отговора на този въпрос. 
Земеделският производител Gérard Ménard, който отглежда крави от породата Лимузин, разкрива част от тайната: „Тази година купих само 6% от протеина, необходим за храната на телетата. Миналата година – за сравнение, процентът беше 50%“. 
Заедно с консултантите от SOS Protein-TERUnic, Ménard започва да отглежда тестово протеинови култури в стопанството си, като заедно с това използва инструмента Devautop
 
Въпросният инструмент е разработен от земеделската камара като мярка за осигуряване на протеинова независимост на фермерите. 
„Трябваше да бъда сигурен, че не използвам суровини, които са генно модифицирани, за това купувам само френско рапично кюспе, защото то гарантирано е без ГМО“, казва Ménard.
 
Снимка:ЕПИ-АГРИ
 
Emmanuel Bechet, консултант от камарата наблюдава 100 ферми в района, в който е и стопанството на Menard.
Bechet обяснява: „ Трудно е една ферма да осигури сама нуждите си от протеин. Това предполага да отделиш земя специално за такива култури, намалявайки я за други. Освен това трябва да се работи за това качеството на протеина да е добро. И най-важното – трябва да изчислиш колко е икономически устойчиво това начинание“. 
 
Ménard и Bechet използват инструмента Devautop, за да изчислят какви модификации са необходими, за да може стопанството да задоволява нуждите си от протеин и как това ще се отрази върху бизнес модела на фермата. 
 
В резултат, фермерът е увеличил продукцията си от протеинови култури. „Отглеждам чисти бобови култури, детелина и алфалфа (люцерна) на парцели, които са далече от фермата. След това ги балираме, за да може да ги складираме и да ги използвам за дълго време“, казва стопанинът.  
 
С помощта на Devautop и насоките на специалистите, Ménard е достигнал 94% задоволяване на собственото потребление на протеин във фермата си. Това е рекордно, имайки предвид, че други фермери достигат между 70 и 90%. 
„Най-важното за мен е, че имам прогрес и най-вече – животните ми подобриха състоянието си, а това пък доведе до по-висока печалба“, заключва фермерът. 
 
68 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!