Бъдещето на иновациите в европейското селско и горско стопанство се основава на един по-добър цифров обмен на най - добри практики между фермери, изследователи и съветници от различни сектори и държави - членки. Това е темата на проекта Еureka, който се изпълнява от партньорски организации по „Хоризонт 2020“ и ви представяме в 218 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

Проектът Eureka е едно голямо „семейство“ на проекти, финансирани от ЕС по програма Хоризонт 2020, които имат за цел да засилят и подобрят потока от знания и иновации, свързани със земеделието и селските райони както на европейско, така и национално и регионално ниво.

Eureka разработва „FarmBook“ - единна електронна платформа с отворен код за събиране и споделяне на много различни видове материали за крайни потребители, произведени по проекти с много участници в „Хоризонт 2020“. Проектът обединява разнообразно партньорство от експерти от 21 организации в 15 държави, за да анализира предлагането и търсенето на практическите знания и иновативни решения, генерирани в 120-те проекта с много участници, финансирани досега в рамките на водещата програма за научни изследвания и иновации.

Работейки в тясно сътрудничество с потенциални крайни потребители, Eureka изгражда и оптимизира електронна платформа FarmBook, преди активно да я популяризира в общността на multi-actor проектите. Ще бъде осигурено и обучение за използването на FarmBook от всички заинтересовани страни. Eureka надгражда опита, натрупан по друг проект Euraknos, който има за цел да оптимизира потока от знания от една много специфична форма на проект с много участници, така наречените тематични мрежи.

Сред целите на проекта са да се създаде съвместно по-силна база от знания в областта на селското стопанство в целия ЕС на базата на подхода с множество участници, както и да се подсили активната и ангажирана общност от multi-actor проекти. От ключово значение е да се изберат и направят достъпни най-значимите и въздействащи знания за селскостопанските проекти с много участници за земеделската и научната общност чрез FarmBook - единна база данни с отворен код с лесно търсене на информация, която да осигури дълготрайност и по-добро споделяне на материали и резултати от научни изследвания, за да подобри по-широкото и дългосрочно използване във всички сектори по агрохранителната верига.

218 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!