Оползотворяване на пълния потенциал на онлайн сътрудничество за подкрепа на иновациите на МСП в екосистемата по цялата агрохранителна верига е фокуса на проекта INNO-4-AGRIFOOD. Този проект, който се изпълнява от мултидисциплинарен консорциум по програма „Хоризонт 2020” ви представяме в 237 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

INNO-4-AGRIFOOD предоставя ново поколение услуги за подкрепа на иновациите, които ще помогнат на европейските малки и средни фермери и предприятия  обширната агрохранителна екосистема да създадат добавена стойност от онлайн сътрудничество за иновации, да имат достъп до по-широк кръг от потенциални партньори за иновации извън техните национални и секторни граници и да ги мобилизира навреме, за да се възползват от възможностите за стартиране на конкретни иновационни проекти. 

Услугите на INNO-4-AGRIFOOD се предоставят от подходящо квалифицирани и добре обучени специалисти в подкрепа на иновациите и се разпространяват по подходящ начин, за да отговорят на разнообразните нужди и характеристики на МСП в агрохранителната промишленост. Те са независими от платформата и се поддържат от набор от интелигентни ИКТ инструменти, базирани на добре установени и масови уеб технологии. За да оборудва персонала на иновационните посредници в цяла Европа с експертиза и набор от умения, необходими за предоставяне на своите нови услуги за подкрепа на иновациите, екипите по проекта са разработили квалификационен профил, който се допълва със специална учебна програма, както и серия от електронни -курсове за обучение, предоставени чрез интерактивна среда.
 
Разработването, тестването и валидирането на всички резултати от проекта се взели предвид нуждите на МСП в областта на агрохранителната промишленост и техните иновационни посредници, като те ще бъдат ефективно интегрирани заедно със заинтересованите страни в областта на хранително-вкусовата промишленост в процес на съвместно създаване за генериране на ориентирани към търсенето, желани и устойчиви резултати от проекта.

INNO-4-AGRIFOOD се изпълнява от мултидисциплинарен и добре балансиран консорциум, който включва ключови колективни европейски земеделски и преработвателни асоциации, големи европейски мрежи и агенции за МСП, водещи участници, които управляват общностите на ускорителите на агрохрани FIWARE и Living Labs и специализирана медия, разработчик на електронна учебна програма и електронно обучение.
 
237 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!