„Разработване на иновативни биостимуланти за нуждите на селското стопанство” е наименованието на проект на Оперативна група по подмярка 16.1 от ПРСР 2014-2020. Дейностите на Оперативната група в България, с координатор Институт по криобиология и хранителни технологии, която ще изпълнява своя проект на обща стойност от 98 816 евро в периода 2020-2023 г., ви представяме в 199 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации

Агроиновации

През последните години има много фактори, които се отразяват негативно, както пряко, така и косвено на селското стопанство. Сред тях са повишаване на себестойността на първичното производството на земеделски продукти, както и повишаване използването на различни изкуствени торове, намаляване на качеството на продукцията и унищоване на почвите.

Проектът на Оперативната група е насочен към решаването на няколко основни проблема - намаляване използването на химични торове, подобряване на качеството на продукцията, намаляване негативното влияние към почвата и повишаване на добива, чрез прилагането на биостимуланти, като мощен биотехнологичен инструмент за повишаване на растежа и продуктивността на растенията при минимизиране химичните влагания и негативните въздействия върху агроекосистемите.

В проекта е заложено, чрез сформирания екип на оперативната група да се разработят биостимуланти за повишаване на добива по един екологосъобразен начин и да се проведат полеви изпитания при 3 вида култури - ечемик, пшеница и лешник.

Проектът се основава на собствени изследвания и сведения от световната научна литература, че биостимулантите, приложени в критичните фази на вегетация, в подходяща доза, стимулират продуктивността на земеделските култури.

Иновацията в проекта е разработване на технология за прилагане препарати образци с интегрирана стимулираща и протективна активност, разработени на базата на комплексни състави от биостимуланти с различен произход: биологически активни макромолекули, хуминови и микробиални екстракти, което е предпоставка за създаване на екологично ефективни торове от биологичен материал, надвишаващи съществуващите алтернативи на пазара по редица показатели с от 5 до 25% при различните култури.

199 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!