Мобилно приложение в полза на пчеларите за откриване на заболявания по пчелните семейства и предоставяне на съвети е разработила Оперативна група в Швеция. В 89 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ  реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации ви представяме как работи приложението BeeScanning 2.0.
 
 
Все по-често пчеларите имат нужда от навременна информация за общото състояние на пчелното семейство и съвети как да се справят със заболявания  по пчелите. Оперативна група в Швеция изпълнява проект на обща стойност 350 500 евро и обединява пчелари от областта Линдесберг. Разработено е мобилно приложение, което бързо, лесно и точно може да открие паразитния акар Вaроа (Varroa destruktor) от снимки, направени на живи пчели на пчелната пита чрез смартфон. Приложението за мониторинг е лесно за използване. Работата му се описва в три стъпки – заснемане – получаване на резултат – съвет за действие.
 
Всеки пчелар, който работи с приложението, може да използва камерата на своя смартфон и да направи снимки на пчелите на пчелната пита на кошера. В повечето случаи изображението обикновено съдържа около 250 пчели. Необходимо е да се направи галерия между 10 и 30 снимки и така се покрива периметър от 2500 - 7500 пчели. Сканираните през приложението изображения се анализират незабавно на сървърите на мобилното приложение. Анализът се извършва в 100 милисекунди чрез изкуствен интелект в невронни мрежи. Това пояснява координаторът на проекта на оперативната група Бьорн Лагерман.
 
Резултатът се показва на всяко изображение и същевременно изчислява средната стойност за предоставената за сканиране галерия. Резултатът може да се използва за определяне на нуждата от лечение на пчелните семейства, в зависимост от нивото на заразяване, както и съобразно времето и сезона. 
 
 
„Аз съм много грижовен пчелар и не мога да гледам как пчелите ми страдат от акарите. Търсех начини да наблюдавам здравето на пчелите си. Пчелите са жизненоважни за всички сухоземни екосистеми“, казва Бьорн Лагерман.
 
„Опрашването спомага за производството на храни в световен мащаб, но пчелите са застрашени. Всяка година 15-40% от глобалните популации на пчелите умират в резултат на вароатоза и други болести, подсилени от екологичните проблеми в съвременния земеделски пейзаж. Много от тези кошери можеха да бъдат спасени, ако имахме правилните инструменти за откриване и коригиране на опасностите във времето“, категоричен е координаторът на оперативната група.
 

„Не трябва да допускаме нито едно пчелно семейство да умира поради липса на знания. Предвиждаме BeeScanning да се превърне в изследователски инструмент, който открива устойчиви пчели, инструмент за здравни прогнози и учебна среда за пчеларството“, пояснява още координаторът на проекта на оперативната група Бьорн Лагерман

 
89 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-Агри и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!