Сред тенденциите в модерното европейското земеделие се откроява едно сравнително нетрадиционно производство – вертикалните градски ферми. Дейностите по проект на Оперативна група в Швеция ви представяме в 95 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.
 
 
Оперативна група в района на шведската столица Стокхолм изпълнява проект по мярка 16 „Сътрудничество“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в Швеция. Целта на иновативния проект, на обща стойност 157600 евро е да разработи автоматизация за вертикално земеделие и да се създаде основа за ефективно, устойчиво и широкомащабно производство на билки и зеленчуци в градска среда. Крайната цел на проекта Grоnska е да разработи и изгради мащабна, автоматизирана вертикална ферма.
 
Във този вид градска ферма отглеждат зеленчуци и билки с иновативна система, която позволява целогодишното отглеждане на растения на закрито. Методът на вертикалното земеделие се основава на използването на LED осветление и хидропонна поливна система. Светодиодното осветление дава на растенията светлината, от която се нуждаят, и чрез поставяне в хранителен разтвор те се поливат отдолу. Не се използват пестициди, благодарение на контролираната среда. 
 
 
„Разработването на технологията е част от проекта на оперативната иновативна група и от първия ден работим по собствени системи за отглеждане, рецепти и водни системи“, обяснява Natalie de Brun Skantz, съосновател на компанията Grоnska. „Чрез непрекъснати тестове в продължение на четири години разработихме солидни и рентабилни системи, които използваме за собственото си производство, нашият последен фокус е развитието на автоматизацията за широкомащабно земеделие на закрито и работата ни продължава. Вертикалната селскостопанска индустрия е в начален стадий и виждаме огромен потенциал за технологично развитие в тази област“, категорична е Натали. 
 
Основната дейност на Оперативната група се фокусира върху широкомащабното земеделие на закрито, но също така са разработили и по-малки системи за отглеждане, пригодени за хранителни магазини. Тази концепция е наречена GrowOff от Grönska. През 2018 г. компанията инициира сътрудничество с Coop, една от най-големите хранителни вериги в Швеция. Два магазина на веригата Coop вече са инсталирали тестово устройствата на GrowOff и предстои разпространението им в още локации на търговската верига.
 
95 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-Агри и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!