Цифровите технологии в помощ на борбата с плевелите в биологичното растениевъдство е темата на експериментален проект, който се изпълнява от партньорски организации в Холандия и Австрия в рамките на европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 209 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Обвързано подпомагане - дяволът е в детайлите

Плевенето е от ключово значение сред агротехническите мероприятия при биологичното растениевъдство. Този експериментален проект автоматизира задачата чрез откриване на плевели въз основа на машинното зрение. За да издигнат биологичното производство на растенията на по-високо ниво, фермерите се нуждаят от специфична информация за техните култури. За целта е необходимо данните за реколтата и времето да се събират и анализират в подкрепа на фермера.

Тъй като фермерите трябва да изпълняват едновременно множество задачи, подкрепата за вземане на решения относно управлението на техните култури трябва да бъде лесна за ползване. Използвайки Internet of Things устройства, този експериментален проект безпроблемно комбинира множество източници на данни, в подкрепа на производителя. Освен това подобреният мониторинг на посевите и полето води до по-добро управление на терена, като намалява необходимата работна ръка, като същевременно увеличава добива.

Проектът се реализира на четири етапа, като първоначално са монтирани сензори и е пуснат софтуер за виртуална реалност и обучение. Във втората фаза на проекта се осъществява винификационно тестване и е допълнена и подобрена виртуалната реалност. В третата фаза на проекта са допълнени параметрите и са тествани настройки на машината, регистрирани по време на работа на полето, като са подобрени алгоритмите за плътност на реколтата, размер на реколтата и натиск върху плевелите. В последната фаза на проекта са анализирани данните и е направен прогнозен добив, използвайки модели на растеж при няколко вида зеленчукови култури в различни полета.

209 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!