Проучване на възможностите за използване на високопротеинов слънчогледов шрот и разработване на нов хранителен продукт/добавка като алтернатива на скъпите протеинови източници в диетите на пилета бройлери, лактиращи крави и телета за угояване.

Агроиновации: Лиофилизация в производството на пъдпъдъчи яйца

Това е наименованието на проект на оперативна група по подмярка 16.1 от ПРСР 2014-2020. Дейностите на оперативната група в България, с координатор „Хрансервизинженеринг“ АД, която ще изпълнява своя проект на обща стойност от 184 803 евро в периода 2020-2023 г., ви представяме в 194 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Института за агростратегии и иновации

Целта на проекта на българската оперативна група е да проследи ефекта от използването на разработения нов продукт върху тегловното развитие на птиците и разхода на фураж за единица прираст и да проследи ефекта от използването му върху качеството на телесната продуктивност и качествените показатели на млякото, като и да анализира икономическата ефективност.

Оперативна група ДЗЗД „Тракия“ е създадена с цел разработване и тестване в реални условия на нов хранителен продукт или хранителна добавка базирана на слънчогледов шрот, която да осигурява белтъчния компонент в диетата на лактиращи крави и пилета бройлери. ДЗЗД Тракия е регистрирано за производство на готови храни /фуражи за селскостопански животни с основната цел, разработване на хранителни продукти за животни. Такава е и специализацията на членовете на оперативната група, които ще допринесат с материален и интелектуален ресурс за различните фази по създаване и тестване на новия продукт. Дружеството включва катедрата по Морфология, Физиология и Хранене към Аграрния Факултет на Тракийския университет, която отговаря за научната разработка на продукта и методология за анализ на резултатите от практическото приложение, две фирми с дългогодишен опит в производството на фуражи за животни и преработка на зърнени продукти и няколко земеделски производители, които ще тестват на терен прилагането на продукта в диетата на домашни животни.

Крайният резултат от проекта следва да бъде готов за предлагане на пазара продукт, който значително да увеличава белтъчинния компонент в диетата на млекодайни крави и бройлери, като цената му е значително по-ниска от съществуващите алтернативи. 

Готовият продукт трябва да подобрява качествените свойства на отглежданите животни и пряко да увеличи добавената стойност за животновъдите в секторите птицевъдство и говедовъдство. От извършените изследвания върху показателите от обмяната веществата екипа по проекта на Оперативната група очаква да няма промяна в проучваните параметри, с което ще се докаже, че храненето на животните с хранителни продукти съдържащи високопротеинов шрот не променя здравния статус на животните.

194 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!