Съвместен и ориентиран към действията модел на обучение за агрохранителните и горските системи е темата на проекта NextFood, който се изпълнява от партньорски организации по „Хоризонт 2020“. 

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Този проект ви представяме в брой 217 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

NextFood задвижва решаващия преход към по-устойчиво и конкурентоспособно развитие на агрохранителните и горските системи. Целта е да се проектират и прилагат системи за образование и обучение на начинаещи или вече практикуващи специалисти с компетенции, които да прокарат зелената промяна в нашето бързо променящо се общество. 

NextFood оспорва линейния възглед за трансфера на знания като процес отгоре надолу – от научни изследвания към съвети и практика. Проектът подкрепя прехода към по-ориентирано към учащите се и мотивиращо ги към активно участие образование и обучение.

Чрез няколко казуса, които обхващат агрохранителните и горските системи в Европа, Азия и Африка, земеделските производители решават реални предизвикателства, свързани с устойчивостта. Помагат им изследователи, студенти и други заинтересовани страни. По този начин те развиват както екологични технически умения, така и умения за сътрудничество.

NextFood създава система за партньорска оценка на ориентирани към практическите резултати научни изследвания, фокусирани върху устойчивостта и практическата полза. В допълнение, разработва международна рамка за образование и обучение в области, свързани с устойчивите агрохранителни и горски системи.

Сред целите на проекта са създаването на наръчник на уменията и компетенциите, необходими за прехода към по-устойчиво земеделие, горско стопанство и свързаните с него вериги за добавена стойност, справяне с казуси за идентифициране на пропуски и нужди, както и тестване на нови учебни програми и методи на обучение. 

Проектът цели още да определи политическите инструменти, които подпомагат прехода към методи за учене, ориентирани към действия и практика, да създаде инструменти за партньорска оценка и оценка на качеството, създаде платформа за споделяне на знания.

Брой 217 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.