Разбиране и подобряване на устойчивостта на агроекологичните системи на земеделие в ЕС е темата на проекта UNISECO, който включва множество партньори и се изпълнява по „Хоризонт 2020“. Проектът, който работи за създаването на Агро-екологичен център за знания, ви представяме в 227 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Вижте индикативния график за Кампания 2021

Ново изследване показва как устойчивото земеделие не само облагодетелства околната среда, но и дава възможност на земеделските производители и общностите в селските райони. В него се посочва, че през по-голямата част от историята селското стопанство беше местна работа, като фермерите произвеждаха само достатъчно храна, за да изхранват семейството си или да издържат местната общност. Но с индустриализацията, урбанизацията и нарастващото население, земеделието става все по-интензивно. Въпреки че това постига по-ниски разходи и увеличава производството, тези постижения често се правят за сметка на околната среда.

Сега, когато светът се бори с последиците от изменението на климата, има спешна необходимост да се балансира нашата селскостопанска система с правилната комбинация от устойчивост и производителност. „В този смисъл увеличаването на прилагането на агроекологични подходи е от основно значение за осигуряване на устойчиво производство на храни в бъдеще“, казва Джералд Шварц, изследовател в Института по икономика на селското стопанство Thünen.

Помощ за постигането на този баланс е финансираният от ЕС проект UNISECO. „Нашата цел беше да укрепим устойчивостта на европейските земеделски системи чрез съвместно изграждане на подобрени стратегии и стимули за преход към агроекологично земеделие“, обяснява Шварц, координатор на проекта.

Агроекологията прилага екологични концепции към земеделието. По-специално,  насърчава един вид земеделие, което работи за смекчаване на изменението на климата, минимизиране на въздействието на селското стопанство върху дивата природа, и дава възможност на фермерите и общностите да се възползват от устойчивостта.

Според Шварц основната цел на проекта е да се определи портфолио от действия и политики за прехода към агроекология. „Искахме да предоставим конкретни доказателства за това как селското стопанство може да помогне на Европа да се справи с предизвикателствата на изменението на климата и загубата на биологично разнообразие, като същевременно даде възможност за устойчиво производство на храни и насърчаване на динамични селски икономики“, отбелязва той.

За да направят това, изследователите разработват тестови казуси в 15 различни европейски страни, всяка от които включва различен социално-икономически, екологичен и културен контекст. Изследователите също така проучват  как мащабното прилагане на агроекологични практики би повлияло както на местните стопанства, така и на европейската хранителна система.

Участниците в проекта UNISECO са категорични, че няма универсално решение за преминаване към устойчиво земеделие. Вместо това агроекологията работи най-добре, когато е съобразена с местните нужди. „Нашето изследване показа, че в Европа са възможни много агроекологични фючърси и, когато са включени в по-широките промени в хранителната система, не компрометират нашата продоволствена сигурност“, добавя Шварц.

Проектът показа също как агроекологията може да бъде от полза за околната среда, например чрез увеличаване на разнообразието на видовете и местообитанията. „Агроекологията също може да помогне за смекчаване на изменението на климата и да подобри способността ни да се адаптираме към неговото въздействие, като насърчава например образуването на хумус и улавянето на въглерод в дървесна биомаса“, отбелязва Шварц.

В допълнение към демонстрирането на екологичните ползи от агроекологията, проектът работи и за споделяне на знания за икономическите възможности на устойчивото земеделие чрез диалог наука-общество-политика. „За да успее агроекологията, трябва да увеличим капацитета на местните участници“, казва Шварц. „Въпреки че това започва със земеделския производител, то също така трябва да включва собственици на земя и други участници в селските общности и веригите за създаване на стойност.“

Тук проектът подчертава сътрудничеството между фермерите в области като споделено съхранение, преработка и маркетинг и демонстрира вериги на доставки на общностно ниво, които свързват фермерите с местни ресторанти, училища и търговци на дребно. Така фермерите имат пряка връзка с успеха на земеделските системи и също така ще имат повече ползи, като по този начин гарантират, че агроекологичните системи могат да се развиват с ограничена обществена подкрепа.

След завършване на проекта, земеделските производители и други заинтересовани страни могат да продължат да използват богатството от знания, които UNISECO допринася чрез Агроекологичния център за знания.

227 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Европейската комисия и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!