Като общност на знание и иновации на Европейския институт за иновации и технологии, EIT Food свързва партньори по цялата хранителна верига от 13 държави.
Какво е EIT, как работи и кои са шестте стратегически цели пред тази организация на ЕС ви представяме в 108 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации

 

Агроиновации: Ефективно и устойчиво използване на водата във фермата


Европейският институт за иновации и технологии (EIT) е независим орган на ЕС със седалище в Будапеща, който укрепва способността на Европа за иновации. EIT играе жизненоважна роля в подкрепата на целите на ЕС за създаване на устойчив икономически растеж и работни места, като дава възможност на предприемачите и създателите на иновации да превърнат най-добрите си идеи в продукти и услуги за Европа.

EIT насърчава предприемаческия талант и подкрепя нови идеи, обединяващи „триъгълника на знанието“ на водещи предприятия, университети и научноизследователски центрове, за да формират динамични трансгранични партньорства, наречени Общност за знания и иновации /Knowledge and Innovation Community (KIC). 

ЕІТ е неразделна част от „Хоризонт 2020“, рамковата програма за научни изследвания и иновации на ЕС. Като KIC на Европейския институт за иновации и технологии, EIT Food свързва партньори от водещи предприятия, университети, изследователски центрове и институти в 13 държави в Европа и от цялата хранителна верига.

EIT Food е общоевропейско партньорство с подход, насочен към потребителите, дава възможност на иноватори, предприемачи и студенти за разработване на решения от световна класа за обществените предизвикателства, ускоряване на иновациите, създаване на работни места и повишаване на конкурентоспособността на Европа.

Целта на партньорството е да развие висококвалифициран хранителен сектор, който сътрудничи с потребителите, за да осигури продукти, услуги и нови технологии за по-здравословен начин на живот за всички европейски граждани.

Като една от най-големите инициативи, свързани с храните в световен мащаб, EIT Food иска Европа да води глобална революция в иновациите и производството на храни. Амбицията на EIT Food е да преработи начина, по който се произвежда, доставя, консумира и рециклират нашите храни, както и за създаване на устойчив и бъдещ хранителен сектор, който да подкрепя устойчивата и кръгова биоикономика.

6 стратегически цели 

EIT Food има шест стратегически цели: 


1. Преодоляване на ниското доверие на потребителите: подкрепа за европейците в прехода към интелигентна система за храни, която е всеобхватна и надеждна;
2. Създаване на ценна за потребителите храна за по-здравословно хранене: дава възможност на хората да правят информиран и достъпен избор на лично хранене;
3. Изграждане на ориентирана към потребителите свързана хранителна система: разработване на цифрова мрежа за снабдяване с храна на потребители и промишленост като равностойни партньори; 
4. Подобряване на устойчивостта: разработване на решения за трансформиране на традиционния модел „производство-използване-изхвърляне“ в кръгова биоикономика; 
5. Обучение: да се ангажират, да въвеждат иновации и да напредват като осигуряват умения за „системата на храната“ за студенти, предприемачи и професионалисти чрез програми за повишено обучение и отворени онлайн курсове
6. Катализиране на хранително предприемачество и иновации: насърчаване на иновациите на всички етапи на създаване на бизнес.


108 брой на рубриката „Агроиновации“, която Agri.bg реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕIT-Food и предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!