Нов фитнес режим набира популярност в Индия. Негов инициатор е 40-годишен почитател на здравословния начин на живот. Като автор на методиката, той я определя като подходяща за чиновници и младежи. Подробно за инициативата четем в сайта krishijagran.com.

Херцозите Уилям и Кейт се повозиха на трактор

Сатиш заимства тренировъчния режим от традиционното земеделие. Такива упражнения едно време правели неговите предци, работейки на полето. Сега мъжът предлага методиката на младите хора, които може да прекарват времето си с полза – съчетавайки оздравителен процес и отглеждане на биозеленчуци.

За тренировките не се изискват строителство на удобни зали и покупка на скъпоструващо оборудване. Имате нужда само от сърп, лопата и мотика. Сатиш организира „агрофитнеса“ на неголям участък, където разрохкването на почвата и сеитбата се превръщат в увлекателна тренировка.

Обработването на земята изисква значително физическо натоварване. Да не говорим, че трябва да приучите организма към справяне с явления като дъжд, пек, силен студ и т.н. Най-важното е, че агрофитнесът е напълно безплатен. Той поддържа телесното тегло в норма, може да се използва като кардиотренировка или дихателни упражнения. Помага като профилактика срещу болести на опорно-двигателния апарат и скуката. Освен това развива интелекта, гъвкавостта и издръжливостта.

Сатиш отбелязва, че в агрофитнеса се изискват усилия, за да се постигнат резултати. Важно е и самото хранене. Самият той над 10 години отдава предпочитание на вегетарианските храни. В менюто му има домати, патладжани, фасул, тиква и всичко друго, което расте в агроспортната зала.  

Отглеждам различни люти чушки, спанак, куркума, различни тикви и папая, споделя Сатиш. Макар да не е агроном по образование, един ден осъзнава колко полезно е да се обработва земята.

Около 90% от държавните чиновници страдат от болести, провокирани от стрес и заседнал начин на живот. Те са „залепени“ към столовете си. Здравето им се влошава с възрастта. Веднъж чух някой да казва: „Отличен начин да изгорите мазнините е да напълните кофа с вода от селския кладенец рано сутрин и да полеете растенията“. Запомних съвета и го осъществих на практика, казва Сатиш.

Той е убеден, че децата трябва да се занимават с градинарство от най-ранна възраст. Така трите му деца с помощта на жена му Решми имат завидни успехи в агрофигнеса.

Селското стопанство ти позволява да бъдеш самодостатъчен. То дарява със смелост срещу несгодите, учи на търпения и ни подготвя за неизбежните провали, които съпътстват биоземеделието. Това са все полезни неща, категоричен е Сатиш.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Рядък овен бе продаден за 3700 евро

Само на 7 години, а има кошери с 50 000 пчели

Лабиринт в царевицата - лятно забавление за малки и големи