Промените в Наредба 11 за агроекологичните плащания са факт (Наредбата е обнародвана в Държавен вестник на 18 март) и предизвикаха бурно недоволство от страна на земеделски производители. Биопроизводители, участници в национална конференция в София днес, заявиха пред репортер на Фермер.БГ, че след всички водени до момента разговори не са очаквали в наредбата 2014 г да е записана черно на бяло като "нулева" по отношение на поемане на нови агроекологични ангажименти. По думите на фермерите това е серозен удар по сектора на биологичното производство.

 

„През последните няколко седмици направихме проучване и се оказа, че всички други страни-членки на ЕС са намерили начин да не оставят сектора без подпомагане – или с национални схеми, или чрез чл. 1 на преходния регламент за поемане нови ангажименти, които впоследствие се прехвърлят финансово към новата програма. България ще остане единствената страна, в която новите биопроизводители и тези, чиито 5-годишни ангажименти са изтекли през 2013 г., ще останат без подпомагане“, обобщи Веселина Ралчева, член на УС на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ).

 

Фермерите, които от тази година са решили да изпълняват агроекологичните режими и да се занимават с биопризводство, вече са минали през процедури в изпълнение на изискванията. Те, обаче, няма да получат финансово подпомагане. „Какво да отговоря на близо 100 млади земеделски производители, които съм посъветвал да започнат биопроизводство и те вече са платили огромни суми за сертифициране“, попита присъстващите на форума представители на МЗХ Иван Бакалов от БАБ.

 

Фермерите поставиха и въпроса и за производителите – 270 души, повече от половината от които биопроизводители, за които 2013 г. е била последна договорна по мярка „Агроекология“. „До днес се надявахме от МЗХ да премислят решението си и Наредба 11 няма да бъде обнародвана в сегашния й вид. Ще търсим начин, надяваме се до края на кампанията нещо да се промени“, допълни Албена Симеонова, член на УС на БАБ. Фермерите коментираха и изявление на зам.-министър Явор Гечев за прием на заявления за тези 270 производители през септември.

 

„Това е неизпълнимо, защото това противоречи както на принципите в регламентите, в които е посочено, че е подава едно заявление за подпомагане на площ и агроекология, така и на Наредба 5 за участие в одобрените схеми, където изрично пише, че всички заявления се обединяват в едно общо заявление, което се подава между 1 март и 15 май“, заяви още Веселина Ралчева.

На въпросите на земеделските производители отговори Александър Атанасов, държавен експерт в Дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ. Той призна, че бюджетът по мярка 214 е изчерпан, заради нараснал интерес от страна на фермерите през последните 2 години, и парите няма да стигнат за изплащане на ангажиментите по правилото N+2. „С оглед на това, че по досега поетите ангажименти финансирането по мярка 214 няма да стигне, вчера зададохме въпрос до ЕК относно възможностите по ангажиментите, които изтичат през настоящата година, да получат тези над 270 бенефициенти удължаване с 1 година до стартирането на новата ПРСР. Оптимист съм, че получим положителен отговор на искането и с последваща промяна в Наредба 11 още през следващия месец проблемът на бъде решен.

 

Заявления се подават до 15 май, така че ще има достатъчно време биологичните производители да подадат заявления за плащания през текущата година, удължавайки срока си с 1 година“, заяви Атанасов. Въпросът откъде ще дойдат парите, ако България получи разрешение за удължаване на срока, след като финансовият ресурс по мярката е изчерпан, остана без отговор.

 

Фермерите попитаха още как ще се процедира при удължаване на срока след като договорите за биопроизводство са 5-годишни и не означава ли тази 6-та година, че производителите ще трябва да намалят правно необосновано площите, което ще доведе до проблеми за тях. По думите на Александър Атанасов биопроизводителите сами ще трябва да решават дали да се възползват от възможността да удължат ангажиментите си с още 1 година.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!