Нови технологии и иновации ще увеличат конкурентоспособността на фермерите, заяви в Берлин зам.-министърът на земеделието и храните Валентина Маринова, предаде рпортер на Фермер.БГ от Берлин. Трябва да сме полезни на бизнеса между България и Германия, за да помогнем да се открият нови пазари за реализация на продукцията, допълни Маринова на среща със съпредседателя от германска страна на Работна група земеделие и хранително-вкусова промишленост г-н Ханс-Егберт фон Арним и германски фирми в областта на земеделието.

 

Срещата се проведе в рамките на изложението на селскостопански и хранителни продукти „Зелена седмица” в Берлин. Това бе първата от поредица работни срещи на българската делегация, която присъства на „Зелената седмица”, водена лично от министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

 

Зам.-министър Маринова подчерта, че повишаването на образованието, квалификацията и внедряването на нови технологии и иновации ще помогне за увеличаване на производителността и конкурентоспособността на земеделските производители. Зам.- министър Маринова посочи, че основен приоритет на МЗХ е да създаде по-добра основа за развитие на българското земеделие.
Тя обясни, че през новия програмен период 2014-2020 г. по Програмата за развитие на селските райони министерството ще работи за достигане на подпомагането до повече земеделски производители чрез оптимално оползотворяване на мерките по Програмата.

 

Зам.-министър Маринова изтъкна, че основен акцент се поставя върху развитието на малките и средните производители, за да може повече хора да имат препитание и да останат да живеят по родните си места и добави, че цялостната визия на Програмата е да направят тези населени места по-добро място за живот. От немската страна отбелязаха, че дейността на съвместната работната група по земеделие и ХВП създава стабилни условия за развитие на сътрудничеството между двете страни в областта на земеделието.

 

Българо-германската работната група подържа добро сътрудничество в областта на животновъдството, растениевъдството, горите и аквакултурите. Представителите на немските фирми изразиха готовност да стъпят по-широко на българския пазар и отбелязаха, че има добри възможности за развитие на бизнес отношенията. О

 

т тяхна страна бе потвърдено желанието да продължи трансфера на знания, умения и иновации между двете страни. Коментира се по-добро сътрудничеството в областта на биволовъдството, което между България и Германия датира от повече от десетилетие. В заключение двете страни отбелязаха, че коментираните на срещата теми ще бъдат представени на браншовите организации и ще намерят реални приложения в бъдещи проекти.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!