Агритрак, част от Булагро Груп, нае цяла изложбена палата за селскостопанското изложение АГРА 2009. Решението на Пловдивския панаир бе посрещнато с раздразнение от редица традиционно участващи фирми, които бяха принудени да сменят площите си в последния момент за да не пречат на входа на избраната палата.

 

Компанията "Агритрак", която търгува с машини и инвентар за земеделието, е със седалище в Стара Загора. Тя е част от холдинга "Булагро груп", чийто директор Христофор Бунарджиев бе избран за Агробизнесмен на България за 2008 г. в ежегодната класация на вестник "Български фермер".

Интересът към АГРА 2009 личи и от факта, че чуждестранните изложители ангажират по-големи площи в сравнение с миналата година. Те са с 26% повече при почти равен брой на фирмите. Същата тенденция се забелязва и при българските участници в изложбата, като техните експозиции се разширяват с 5%. По размер на наетите площи водещи сред чуждите изложители са Гърция, Турция, Унгария, Германия, Украйна, Румъния.

Според експерти компаниите предпочитат по-големи щандове, въпреки по-високите разходи, защото те дават възможност за по-добро представяне и по този начин се увеличават шансовете да запазят пазарните си позиции по време на кризата.

Част от фирмите, традиционни изложители на АГРА, обаче споделят раздразнението си, че заради предоставянето на цяла палата на "Агритрак", в последния момент са настъпили изменения в конфигурацията на изложбените площи и част от фирмите са били принудени от ръководството да сменят панаирните си площадки, които ползват от години наред. Общо е и недоволството на много от фирмите, че предлаганата от тях селскостопанска техника по време на АГРА е на открито и ако завали сняг или дъжд, клиентите ще влязат в палатите и за тях ефективността от изложението ще се изпари.

Досега близо 800 компании от 37 държави се включиха в 18-ото издание на Международната селскостопанска изложба, което ще се проведе от 18 до 22 февруари в панаирния комплекс в Пловдив. Най-много са фирмите от Италия, Германия, Холандия, Турция, Гърция, Унгария, Франция, САЩ, Австрия и Полша.

 

снимка: Трактор.БГ