“Агрия” АД е ексклузивен представител на „Агритекно фертилизантес“ за България. Двете компании си сътрудничат вече повече от десетилетие. Предлагаме на вниманието Ви интервю с Елена Коронадо, представител на „Агритекно фертилизантес“. 


- Г-жо Коронадо, не е тайна за голяма част от земеделските производители в България, че „Агритекно фертилизантес“ е сред водещите производители на биостимуланти в Европа. Бихте ли ни представили накратко компания?
“Агритекно фертилизантес” е основана през 2001г. като международна компания с глобална визия. През тези 20 години постигнахме много в областта на храненето на растенията и биостимулантите. Благодарение на оригиналните решения, базирани на продукти с натурален произход, увеличихме значително поносимостта на земеделските култури към стресови състояния, което е и основната стъпка към постигането на устойчиво земеделие. 

- Продуктите на „Агритекно фертилизантес“ са вече повече от десетилетие на българския пазар. Разкажете малко повече за сътрудничеството на Вашата компания и ексклузивния представител за България - “Агрия” АД. 
Сътрудничеството ни с Агрия на българския пазар продължава вече много години. То е плод на много усилия, положени и от двете страни. Когато стартирахме в България, в лицето на Агрия видяхме точно това, което е необходимо за развитието на иновативна линия листни торове и биостимуланти, а именно професионализъм, лоялност, млад и амбициран за успехи екип.

- Какво отличава продуктите “Агритекно фертилизантес” от останалите торове и източници на хранителни вещества и енергия за растенията, които сa на пазара?
-Мисията на “Агритекно фертилизантес” е да създава ефективни биостимуланти, чрез които да помага на производителите по целия свят да развиват все по-устойчиво и продуктивно земеделие. Продуктите са се доказали като високо ефективни през годините, което до голяма степен ги отличава от останалите.

Интересното в случая е, че все по-често, включително и в България, се появяват доставчици и продукти, които се опитват да пресъздадат нашата визия.  При някои се получава, но само визуално. Когато дойде време да се проследят и отчетат резултатите, си проличава уникалността на продуктите. 

- Къде другаде по света се ползват вашите продукти?
Продуктите на “Агритекно фертилизантес” се продават в над 60 държави на 4 континента. Непрекъснато растем и се развиваме, като през последните години сме разкрили и 3 нови представителства в Русия, Китай и Кения.

- Фертигрейн Фолиар е сред най-разпознаваемите продукти в своя сегмент. Представете ни на кратко функцията на продукта и основните ползи от неговата употреба при полските култури?
Фертигрейн Фолиар съдържа формула с аминокиселини и микроелементи, които се абсорбират и транспортират през растението с бързо действие. Аминокиселините действат като стимулант, подобряващ вегетативния растеж, като ефектите от тях са видими най-вече при неблагоприятни моменти на абиотичен стрес. На кратко ние го наричаме „Анти-стрес формула“.

- Какви са спецификите на приложение на Фертигрейн Фолиар и какви резултати показва употребата му до този момент?
Фертигрейн Фолиар осигурява на растението висока концентрация на „L“ аминокиселини и разнообразни количества основни микроелементи (Fe, Zn, Mn, B, Mo, Cu, Co). Растението може ефективно да използва тези аминокиселини, за да синтезира протеини, като по този начин спестява енергия. Благодарение на уникалната формула на Фертигрейн Фолиар, аминокиселините и микроелементите се абсорбират лесно, движат се вътре в растението и действат бързо.

Изключително ефективна формула при неблагоприятни условия, които се наблюдават все по-често през последните години. 

При зърнено-житните култури (Пшеница, ечемик, овес, ръж)
- Подобрява ефективността на хербицидите.
- Намалява отрицателните хербицидни ефекти върху културите
- Подобрява вегетативното развитие, братенето и залагането на зърно в класа
- Повишава производителността на културата като цяло, но и качеството на зърното. 
При царевица, сорго и слънчоглед
- Подобрява вегетативното развитие, особено в условията на по-студена пролет
- Повишава производителността на културата и качеството на зърното и семената
При пасища осигурява много бързо възстановяване на вегетативната маса и спомага за съкращаване цикъла на развитие. 
При зърнено-бобови култури подобрява вегетативното развитие и залагането на зърното в шушулката, увеличава производителността на културата и качеството на зърното. 
При културите за захарно производство като захарно цвекло, Фертигрейн Фолиар стимулира натрупването на захари в кореноплода. 

 

- Кои от останалите продукти на “Агритекно фертилизантес” бихте препоръчали на българските си клиенти да прилагат в своите посеви след старта на пролетната вегетация при зърнено-житните култури?
Освен Фертигрейн Фолиар, който е специално разработен за стимулиране на растежа и увеличаване на добива в зърнените култури, Текнокел Амино Цинк е необходим за коригиране цинковия дефицит при културите, а Текамин Макс дава много висока доза аминокиселини и е много ефективен източник на азот. Този пакет от 3 уникални продукта гарантира постигане на много високи резултати. 

На по-бедни почви, Агрифул е незаменим в стимулирането на развитието на кореновата система. Продуктът възстановява и активира почвената микрофлора, и увеличава наличността и транспорта на хранителни елементи. 

- Споделете за читателите на нашето издание какви цели и перспективи си поставяте в бъдеще.
Целите на “Агритекно фертилизантес” за устойчиво развитие са свързани с фокусиране върху поддържането на икономическа стабилност на ниво стопанство и помагаме на производителите да подобрят своите техники и качество на живот. 

Още за портфолиото на "Агрия" АД може да научите на електронната страница - agria-zenithcropsciences.com