Tази година японският производител на селскостопански машини Кубота се представя за втори път на Агритехника. С годишно производство от приблизително 180,000 четириколесни трактора и общ оборот от около 12,25 милиарда евро, компанията е една от най-големите световни производители на селскостопански машини.

Създадена през 1890г. като чугунолеарна, японската компания има над 120г. опит в металообработващата промишленост и понастоящем над 31 хил. служители. На тазгодишната Агритехника Кубота представя текущите си модели като тракторите от сериите GX и М60: мощни трактори, които се отличават с висока практичност, изключителна издръжливост, 36 месечна гаранция и отлично съотношение на цена и качество.

Изключителна панаирна премиера: Новите модели М6060 и М7060

Компактни, леки и маневрени новите модели М6060 и М7060 в мощностния диапазон 66-74к.с. предлагат богато стандартно оборудване. Четири цилиндровият дизелов двигател с 3.3 литра обем и четири клапана на всеки цилиндър осигурява отлична работа. Модерното електронно контролирано впръскване „Common rail“, допълвано от филтър за твърди частици, оксидиращ катализатор и рециркулиране на отработените газове според Европейската категория IIIB.

Електронно контролираната скорост на двигателя осигурява дори при разнообразни натоварвания постояна скорост и в резултат икономична работа. С добре степенуваните 18 предни и задни скорости в три групи, с 6 скорости в основната скоростна кутия, плъзгащи скорости и 40km/h еко скорост, която осигурява 20% по-ниска скорост на двигателя с цел икономия на гориво, всички задачи могат да бъдат изпълнени комфортно и ефективно. Удобния за работа хидравличен реверс осигурява пъргава работа с челен товарач и плавна смяна на посоката на движение.

Също впечатляват други елементи на базовото оборудване, като прозрачната кабина с климатик и седалка за водача на въздушна възглавница, автоматичните звена на навесната система и автоматичен теглич за ремарке, работни светлини и саморестартиращи индикатори.

Компакта сила: Новите модели М60

В най-популярния работен клас между 80 и 100к.с. двата нови модела М8560 и М9960 идват с много подобрения и нови характеристики в сравнение със своите предшественици. Последната технология на двигателите с „Common rail” впръскване осигурява по ниски емисии на отработени газове съгласно етап IIIB на регулациите на ЕС подкрепен от оксидационния дизелов катализатор (DOC) и филтър за твърди частици (DPF).

Интелигентният контрол на двигателя позволява допълнителни функции, като например управление на скоростта с цел постоянна скорост на отвеждащия вал (PTO) и намаляване на скоростта с 20% в транспортен режим. Така шумовото замърсяване и разхода на гориво могат да бъдат значително намалени.

Новата трансмисия с 6 синхронизирани предавки разпределени в 3 групи (бързи, бавни и пълзящи) всяка от които включвана под товар предлага общо 36 скорости напред и назад. Благодарение на това се постига максимално използване на пълната мощност на двигателя.

Новата комфортна кабина с подобрена ергономичност и отлична видимост гарантира спокойствие на работното място.

Силни играчи: Новите трактори от серията GX

В класа над 100к.с. също има ново развитие след последната Агритехника М110GX със 116к.с., М135GX и М135GXS всеки със 140к.с. Двигателите с електронен контрол от GX серията предлагат максимална мощност и ефективност, а комбинацията от оксидационен дизелов катализатор, филтър за твърди частици и рециркулацията на отработените газове с водно охлаждане също покриват изискванията на регулациите за емисии от ниво EUIIIB. С 6100куб.см. двигателят на моделите М135GX и М135GXS е с най-големият обем сред четирицилиндровите на пазара и осигурява висок въртящ момент при ниски обороти.

Всички двигатели на GX серията предлагат двойно управление на скоростта. Осемте скорости „Power Shift“ в три групи и регулируемата автоматична функция още в базовото оборудване предлага комфортно шофиране и оптимално адаптиране към различни почвени и теренни условия.

Изцяло обновената кабина с климатик, големи извити стъклени повърхности, тесни рамки, без да нарушават B-опорите е една от най-големите в този клас и осигурява и при двата модела оптимална видимост и комфортно шофиране и работа.

Принципа на Кубота

Благодарение на двустепенната си система за управление GX моделите са изключително маневрени.Системата увеличава автоматично скоростта на предните колела при ъгъл на завиване от 35 градуса и позволява изключително малък радиус на завой.

В серия М60, както и на моделите GX, специалният преден мост с двойно конусни предавки позволява също максимална маневреност. Тук цялата задвижваща система е изцяло затворена в маслена баня. Други предимства в сравнение със стандартните мостове са по-широкия ъгъл на завиване, по-голямото отстояние от земята, по-големия капацитет за натоварване, както и лесната подръжка.

Растящ Европейски пазар

В допълнение към разширяване дейностите на азиатския пазар и в Америка Кубота се определи с придобиването на Kverneland Group в началото на 2012г., като широко позициониран произовдител на селскостопанско оборудване в Европа. В момента дилърската мрежа в Източна Европа за селскостопански трактори се състои от осем дистрибутори и един клон на Кубота.

Разширяването на дилърската мрежа цели подобряване на обхвата, обслужването и продажби на машини и по този начин достъпността за потребителя. В бъдеще мощността ще играе значителна роля в Кубота. В близко бъдеще се планират трактори от по-високите мощностни класове.

Посетителите ще имат възможност да видят текущата гама машини на Кубота, както и да получат подробна информация и консултиране на Агритехника в зала 8, щанд С15.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!