AgriTech Market 2019 - годишен обзор на пазара на селскостопанска техника в България вече излезе. В първата публикация от специалното издание на Трактор.БГ ще ви запознаем с данните на КТИ за миналата година и ще ги сравним с информацията за предишни години. 
 
 
Обезпечаването с нова техника на българското селско стопанство е въпрос, който стои от години и все още не може да достигне необходимите нива.
 
Причините за това могат да са много – от спирането на финансирането по европрограмите до по-евтините машини втора ръка, които неизменно присъстват на пазара.
 
 
В същото време новите технологии, дигитализацията, прецизното земеделие набират скорост и заемат все по-големи ниши в селското стопанство, като голяма част от тези „джаджи“ вече се приема за задължително да са внедрени фабрично в машините.
 
Всички специалисти и експерти са убедени, че това е бъдещето и то защото новите технологии повишават продуктивността, ефективността и устойчивостта в едно земеделско стопанство. В същото време спестяват средства и помагат за справянето с особено
критичния и засягащ цяла Европа проблем с работната ръка.
 
Реално покупката на нова машина може да доведе до значителни икономии и дори по-висока печалба, ако стопаните инвестират разумно и дозират добре избора си.
 
В земеделието и горите през 2018 г. са работили 46 977 трактора, от които 33% са на възраст до 10 години, което бележи известен ръст спрямо предходната година, когато процентът беше 32 на сто. Зърнокомбайните, работили по нивите през миналата календарна
година са били 7391 броя, от които 36% са на възраст до 10 години (спрямо 34% за 2017-а година), показват данните на КТИ.
 
През 2017-а работещите трактори са били 46 900, а комбайните 7 700. Т.е. има незначителен ръст в броя на тракторите от 0.16% и спад от 4 на сто при комбайните.
 
И това е картината на фона на бройките новорегистрирани машини в КТИ. А те за миналата година са 1310 трактора и 198 комбайна.
Иначе според предоставената информация за Трактор.БГ, през миналата и по-миналата година, т.е. 2017-а и 2018-а година няма отнети свидетелства за работа със земеделска техника по Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, а в същото време за двете години са издадени съответно 7231 и 8301 броя нови свидетелства за работа със селскостопанска техника. Т.е. има кой да кара тракторите и комбайните.
 
Преди десет години земеделските производители направиха първите големи покупки на селскостопанска техника, благодарение на първите свежи пари, пристигнали от Европа.
 
Ако приемем, че амортизацията на новите машини е за около 10 години, 2019-а година затваря един кръг, който би могъл да изненада пазара. От друга страна, фермери разказаха специално за това издание, че не минава и година без да купят нова техника. Това обаче са единици и те не биха могли да повлияят по особено силен начин на общата картина, за която и председателят на
БАТА Даниел Минев говори, а именно, че необходимостта от обновяване на машинния парк е огромна и този процес изостава.
 
Според специално проучване, изготвено от екипа на Фермер.БГ и Трактор.БГ сред читателите на двата сайта, създадено и проведено за изданието AgriTech Market 2019, през изминалата 2018 г. 45,2% от стопанствата са обновявали машинния си парк с нова техника.
 
Това сочат отговорите на 545 души, участвали в изследването. Според данните, изведени от проучването, при новите машини традиционно най-голям е обемът на купувания прикачен инвентар (78,4%), следван от тракторите 45,3%. За сравнение с
продажбите през 2017 г., ръстът е най-голям при тракторите (7,3 процент пункта), а при прикачния инвентар има лек спад за същия период (-0,8 процент пункта).
 
 
Новорегистрираните зърнокомбайни през изминалата 2018-а година, според данните на КТИ, са 198 броя. За сравнение година по-рано броят им е бил 158. Числата към септември 2018-а показваха, че има вероятност за ръст, като тогава процентът на растеж спрямо година по-рано беше 10,3%.
 
След като годината приключи и данните са обработени, става ясно, че спрямо 2017-а година ръстът при регистрациите на нови зърнокомбайни е 25 процента. Сравнено с крайно ниските резултати от 2016-а , когато регистрираните комбайни в страната бяха общо 115 (най-малкият брой регистрирани машини за десет години, по данни на КТИ), това не е малко, но все пак не е достатъчно да се отчете едно добро „подмладяване“ на редиците с прибираща техника.
 
Реално за десет години при регистрациите на нови зърнокомбайни има спад. И той е от 33,7 процента. Трябва да се отчете, че комбайните се амортизират по-бавно и тяхната работа на полето не е целогодишна и така интензивна, както е при тракторите, но дори при това условие, спад от 1/3 не може да се отбележи като добър резултат на десет годишна база.
 
През 2008 г. броят новорегистрирани зърнокомбайни е бил 332, докато миналата година те вече са 198. Този спад не е постоянен през разглеждания период, като за тези десет години броят на новите регистрации техниката за прибиране на зърнената реколта се е движел средно по 271 броя годишно.
 
На графиката се вижда как има една почти равна линия от 2011-а до 2014-а. 2015-а година прави пик в регистрациите, а след това идва спадът от 2016-а. Реално и през миналата 2018-а година регистрациите не са достигнали дори средната бройка за тези десет години, но все пак се отчита ръст, който отлепя пазара от 115-те бройки на 2016-а година.
 
 
След като през есента на миналата година от КТИ обявиха, че повече няма да публикуват данни за марките новорегистрирани самоходни машини в България, защото така, според тях, се изкривява пазара, това срещна сериозно негодувание от страна на редица търговци.
 
Не само те, обаче, но и екипът на Трактор. БГ смята, че непубликуването на марките води до изкривяването на пазара, тъй като реално голямо количество марки машини имат различни български вносители.
Сред писма и възражения, все пак, КТИ публикува данните и за новорегистрираните машини по марки.
 
А динамиката в техните регистрации е интересна и би могла да доведе търговците, а и фермерите, до определени изводи и в крайна сметка да постави основите на взимането на нови решения.
 
 
Силно присъствие в общата картина през 2018-а година отбелязва марката на руските заводи от Ростов на Дон – ROSTSELMASH, които дават сериозна заявка за в бъдеще след като за миналата година от този бранд са регистрирани 16 машини за прибиране на зърно.
 
Динамика на регистрациите в КТИ на зърнокомбайни по марки за 2016, 2017, 2018 
 
Иначе за поредна година първенец са зърнокомбайните CLAAS.
 
През 2018-а новорегистрираните машини от тази марка са 51. За сравнение през 2016-а са били 25.
Което за разглеждания период е ръст от 104 процента. В първата тройка за изминалата година влизат JOHN DEERE, CASE IH и FENDT – съответно с 48 и 17 бройки.
 
Сравнението между 2017-а и 2018-а година показва, че най-сериозен ръст има при зърнокомбайните от марката DEUTZ FAHR – за една година процентите са 87,5%. Увеличение на годишна база се отчита и при марката FENDT, където ръстът е 54,5 процента.
 
Първенецът CLAAS отчита ръст от 10,8 на сто, но пък израстването е стабилно и няма спадове в периода 2016 – 2018-а година. Това се забелязва и при новорегистрираните зърнокомбайни на JOHN DEERE. Там ръстът на годишна база е 37%, но той е стабилен и дори може да се каже и устойчив, ако се отчитат данните от 2016-а насам.
 
21 процента е ръстът при новорегистрираните машини за събиране на зърнената реколта от марката CASE IH при сравнение на 2018-а с 2017-а година. С тази разлика, че при бройките от 2107 г. има спад в
сравнение с 2016.
 
Спад спрямо 2017 г. се отчита при новите регистрации на зърнокомбайните NEW HOLLAND. Той е с 36 процента. С 33 на сто пък са намалели регистрациите на зърнокомбайни от марката MASSEY FERGUSON през 2018 г. спрямо 2017-а.
Ако се направи сравнение на база данните в двугодишен период, при CASE IH се наблюдава спад с 10,5% спрямо 2016-а година, а при FENDT се регистрира ръст от 240%. JOHN DEERE също отбелязва ръст и той е със 140% спрямо 2016 г.
 
Най-съществен възход на броя на новорегистрираните зърнокомбайни се отчита при марката DEUTZ FAHR. От 3 броя през 2016 г., две години по-късно броят на машините за прибиране на зърно от тази марка е 15. Това е ръст от 400 процента, показват сметките. Немалък спад се отчита при зърнокомбайните LAVERDA – минус 83%, а при MASSEY FERGUSON и NEW HOLLAND той е съответно с 43 и 33 на сто.
 
В специалното проучване на Tractor.BG зададохме въпроса Кои са предпочитаните от Вас марки комбайни? 61 процента от отговорилите 545 души посочват, че CLAAS е най- предпочитаната от тях марка за този вид машини. На второ място е JOHN DEERE с 27 на сто, а на трето е NEW HOLLAND, като тази марка е посочена като предпочитана от 20 на сто от отговорилите в изследването.